18. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis on sadu libakinnisvaramaaklereid

Eesti Kinnisvaramaaklerite Koja juhatuse esimehe Andrus Soonseini andmetel pakub Eestis kinnisvaramaakleri teenust hinnanguliselt 1000–2000 inimest,nende hulgas on kutselisi ehk kutsetunnistust omavaid maaklereid 239.

Eesti Kinnisvaramaaklerite Koja (EKMK) eestvedamisel alustab riigikogu majanduskomisjon tööd kinnisvaramaakleri kutsetegevuse õigusliku regulatsiooni täiendamiseks, teatas EKMK.

Kojajuhatuse esimees Andrus Soonsein ja liikmed Peeter Nurm, Aivar Sool ja Aivar Roosik kohtusid 17. juunil riigikogu majanduskomisjoni esimehe Urmas Klaasega, selgitamaks võimalusi kinnisvaramaakleri kutseala õigusliku regulatsiooni täiendamiseks ja seeläbi maakleriteenuse kvaliteedi oluliseks parandamiseks. Kohtumisel osalesid ka majanduskomisjoni liikmed Hannes Astok ja Margus Lepik.

Kohtumise käigus käsitleti maakleriteenusega seonduvaid probleeme, mis on eelkõige seotud nn „libamaaklerite“ja ka kinnisvaraturul tegutsevate petturitega ning tarbija kaitsmisega nende olematu teenuse eest. Eestis puudub käesoleval ajal õiguslik regulatsioon, mis sätestaks kinnisvaramaaklerina tegutsemiseks vajalikud nõuded ja vastutuse.

EKMK juhatuse esimees Andrus Soonsein sõnas, et EKMK juhatus ja Eesti Kinnisvarafirmade Liidujuhatus on pikemat aega käsitlenud maakleriteenuse turu korrastamisega seotud küsimusi. EKMK juhatus ja aukohus on sunnitud tegelema paljude tarbijate avalduste ja kaebuste lahendamisega, mis on seotud kutsealaliitudesse mittekuuluvate ja kutsetunnistust mitteomavate teenuseosutajate madala teenuse tasemega.

Riigikogu majanduskomisjoni esimees Urmas Klaase konstateeris, et probleem vajab lahendamist ning kõigepealt on vajalik uurida kuidas kinnisvaramaaklerite kutsetegevus reguleeritud lähimaades ja Saksamaal, mille õigussüsteem on suures osas aluseks olnud Eesti õigussüsteemi ülesehitamisel.

Kohtumisel lepiti kokku, et suveperioodil tegeldakse küsimuse ettevalmistamisega ja vajalike uuringutega ning sügisel jätkatakse tööd regulatsiooni täiendamiseks.

EKMK on asutatud 1997. aastal ja ühendab käesoleval ajal enam kui 200 kinnisvaramaaklerit. EKMK põhieesmärk on kinnisvara vahendamisega seotud teenuste kvaliteedi tagamine, kinnisvaramaaklerite kutse andmine ja kutseoskuste tagamine ning Koja liikmete poolt headest tavadest kinni pidamise tagamine.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785