9. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kiirmüügi korraldaja otsib kinnisvara Eesti investoritele

Eesti esimese kiirmüügifirma Ostuekspress OÜ juhataja Aivar Sool ütles täna aripaev.ee-le, et nad otsivad eelkõige magusaid kortereid, mida soovivad osta kohalikud ärimehed.

Kui kiirkorras sõlmitud tehingu maksumus sõltub peamiselt kinnisvara asukohast, siis hilisemad väljaostutingimused rahahäda minetanudmüüja läbirääkimisoskustest. EdastameAivar Soola vastused aripaev.ee küsimustele.

Miks otsustasite oma kiirmüügiäri püsti panna?

Ostuekspress OÜ on esimene firma Eesti kinnisvaraturul, kelle põhitegevusala on kinnisvara ostmine kiirmüügi korras. On selge, et kinnisvaraturg vajab kiirmüügiteenust ning lähimate aastate jooksul nõudlus selle teenuse järele kindlasti suureneb.

Konkurendid väidavad, et kiirmüüki võib korraldada iga kinnisvarabüroo. Mis on Ostuekspressi vastuargumendiks ning trumbiks?

Konkurents on igati teretulnud. Kinnisvarabürood, kellel põhitegevusala on kinnisvara vahendamine, ei ole spetsialiseerunud kinnisvara ostmisele. Vahendusfirmad teevad kiirmüüke tavaliselt avalikes müügikanalites, mis pole raskustesse sattunud müüjate jaoksalati parim lahendus, kuna neil puudub soov sattuda avaliku tähelepanu alla.

Ostamekinnisvara.ee-le saadetud müügipakkumised ei ole avalikud, seda näevad ainult meie partnerid-investorid. Kui kinnisvaraobjekt on meie jaoks piisavalt atraktiivne, missõltub nii kinnisvara asukohast kui ka hinnast,teeme ostupakkumise 24h jooksul.

Palun kirjeldage oma sihtgruppi, nii kiirmüüki kasutavaid müüjaid kui ka ostjaid. Mille poolest nad tavalisest kinnisvaramüüjast-ostjast erinevad?

Müüjad on isikud, kes vajavad kiiresti raha või kel seisab ees elu- või töökoha vahetus või kes on sattunud kriisisituatsiooni. Põhjused võivad olla väga erinevad, kuid märksõnaks on müügi kiirus. Müüja allahindlus sõltub tavaliselt sellest, kui kiiresti ta soovib kinnisvara maha müüa.

Teeme koostööd mitme investoriga, kel on huvi kinnisvarasse investeerida. Investorite soovid on erinevad. Ostetakse korteritest majadeni ning äripindadest ettevõteteni. Summad sõltuvad konkreetsetest objektidest. Nii mõnedki investorid ei kasuta pankade abi, mis võimaldab neilkiireid ostupakkumisi teha.

Miks peaks investor ostma kinnisvara turuhinnast 15% odavamalt, kui ta saaks kokku osta näiteks nõudeid ja seejärel nende tagatiseks oleva kinnisvara lihtsalt ära võtta? Või osta kinnisvara kohtutäituriteltning pankrotipesadest?

Maksamekuni 85% kinnisvara turuväärtusest, st meie tehtud ostupakkumised võivad olla ka näiteks 50% turuhinnast. Kõik sõltub müüdavast objektist. Omanikult ei saa kinnisvara lihtsalt ära võtta. Sundmüük toimub kas täite- või pankrotimenetluse teel. Meie osutatav teenus ennetab neid protsesse. Pakume müüjale lahenduse, mis välistab tema jaoks kohtutäituri või pankrotihalduri sekkumise.

Kinnisvaraärimeeste sõnul on kiirmüük nišiäri, mis näitab praegu selget kasvutendentsi. Millal saabub ses vallas lagi?

Ostamekinnisvara.ee ei ole spetsialiseerunud ainult langeval turul ostmisele. Maailmapraktika kohaselt on nõudlus kinnisvara kiirmüügi teenuse järele alati olemas, sõltumata turu langusest või tõusust.

Kui suureks nn kiirmüügiturg kujuneb?

Praegu puudub asjakohane statistika. Raskustes koduvahetajate ligikaudse arvu kohta saavad kõige adekvaatsema vastuse anda pangad.

Millist tootlust kiirmüügi ja -ostu äri tõotab?

Paljud aspektid on investorite ärisaladus. Erinevatel investoritel on erinevad tootlussoovid. Sõltub, kas investeeritakse rahavoogu, kinnisvara väärtuse kasvu või lühiajalisse tuluootusesse. Mida suuremaid riske võetakse, seda suuremaid kasumeid oodatakse.

Millises valmiduses arendusprojekte otsite ning vahendate?

Endiselt kehtib reegel, et kinnisvara väärtuse määrab asukoht. Kehtestatud detailplaneeringuga arendusprojekt annab investorile teadmise ehitusõiguse ja piirangute kohta, mille põhjal on võimalik teha kaalutletud ostupakkumine. Ilma detailplaneeringuta arendusprojekt on oluliselt riskantsem ning võib huvi pakkuda suurema riskitaluvusega investoritele.

Pakute kinnisvaraomanikule võimalust oma kodus edasi elada, kui ta sõlmib ostjaga üürilepingu. Millise hinnatasemest ja lisatingimustest üürilepingu sõlmimisel lähtute?

Üüri suurus on vastavuses üürituru hindadega. Üürilepingu tingimused tulenevad võlaõigusseadusest ning üüriturul väljakujunenud tavadest. Üüriturul kehtib reegel, et tavaliselt on üürileandjal kord aastas õigus tõsta üüri vastavalt tarbijahinnaindeksile.

Kui kiirmüüki kasutanud inimene soovib oma kodu välja osta, millistel tingimustel ta seda teha saab?

Tingimused lepitakse kokku läbirääkimiste käigus.

Millist käivet Ostuekspressile tema esimeseks tegevusaastaks prognoosite?

Praegu on seda raske prognoosida, väga palju sõltub kinnisvaraturu arengust.

Kui palju on Ostuekspressi partnerite seas kohalikke ja kui palju välismaiseid investoreid ning kinnisvarafonde?

Ostuekspress OÜ ei esinda ainult ühte konkreetset investorit või kinnisvarafondi. Teeme koostööd paljude investoritega, kellel on huvi kinnisvaraturul investeerida. Praeguseks oleme partnerlussuhteid loonud kohalike investoritega, aga tunneme kindlasti huvi ka koostöö vastu välismaiste investorite ja kinnisvarafondidega.

Millises rahalises mahus suudavad ja tahavad nad Eestis kiirmüüki tulnud kinnisvara kokku osta?

Oleme sõlminud lepinguid investoritega, kelle investeerimismaht jääb 10–15 miljoni krooni piiridesse ja kes tunnevad huvi rohkem elamispindade ostmise vastu. Samas teeme koostööd partneritega, kelle investeerimismaht algab 50 miljonist kroonist ja kes on huvitatud arendusprojektide, ettevõtete ja rahavoogude ostmisest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785