2. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maja ostmine võib kesta ehitusest kauem

Inimestel on aega ostuotsust põhjalikult kaaluda. Mida nad tegelikult vajavad? Kas maatükki või maja? Mis on nende perele parim lahendus?

Esmalt tuleks selgeks teha, mis on elukoha puhul olulised tegurid: kas mere lähedus, merevaade, mets, suure keskuse lähedus või keskuses paiknemine. Kui lähedal peaksid asuma koolid, kauplused ja muu igapäevaeluks vajalik, kirjutas Uus Maa Kinnisvarabüroo maade ja majade osakonna maakler Claire Pullinen Äripäeva kinnisvararubriigis.

Välja tuleks selgitada soovitava krundi suurus, maja suurus, magamistubade arv jne.

Kaaluda tasub nii elamisvalmis maja ostu kui ise ehitamise võimalust. Oma võimalused tuleb selgeks mõelda, mitte ainult rahalisest aspektist, vaid ka ajalisest. Oluline on see, kui palju on aega tegeleda uue kodu ehitamisega või siis maatüki või maja otsimisega.

Sobiva maja leidmine, mis on ka asukoha poolest sobiv, võib mõnikord võtta isegi rohkem aega kui sobiva krundi leidmine ja maja ise ehitamine.

Kui soovid on paberil, tasub paralleelselt tegelema hakata kolme asjaga: pangaga laenuvõimaluste arutamine ja parima finantsskeemi väljatöötamine, maakleri kaudu vana eluaseme tegeliku hinna selgitamine ja selle realiseerimisvõimaluste kaalumine ning uue sobiva maja või maatüki otsimine. Seda soovitan samuti pigem maakleri abiga teha.

Kindlasti tundub paljudele õige maatüki leidmine lihtsamana kui sobiva maja leidmine õiges kohas.

Praeguseks on kõige rohkem langenud kruntide hinnad. Nii Tallinnas kui ka Tallinna lähiümbruses võib juba kordades mõistlikuma hinnaga krundi soetada, kui seda aasta tagasi sai.

Samas paljud väljakujunenud piirkonnad, nagu Nõmme, Kakumäe, Kristiine ja Pirita, on juba täis ehitatud ning tühja krunti leida polegi nii lihtne.

Sellistes piirkondades peab krundi soetama koos mõne vana majaga, mille saab soovi korral lammutada, et uus peale ehitada. Taolisi valikuid saavad teha suhteliselt vähesed kliendid.

Samuti on võrreldes aastataguse ajaga odavnenud ehitusturu hinnad, ehitajate leidmine on lihtne ja eeldatavasti on paranenud ka töö kvaliteet.

Peamine eelis maja ostmisel on võimalus kohe sisse kolida. Ära jäävad aja- ja närvikulu, mida ehitusprotsessi jälgimise puhul alahindama kiputakse.

Samuti ei tasuks unustada asjaolu, et väga paljud ehitusettevõtted kalduvad pakkumises ettenäidatud piiridest üle minema ning kui otsustakse maja ise ehitada, võib see oodatust kallimaks osutuda. Elamisvalmis maja puhul on aga lõplik hind kohe teada.

Nüüdseks on seadused valmismaja ostmise ostjatele ka turvalisemaks teinud. Väga suurte varjatud puuduste korral on kõige äärmuslikum võimalus tehing tagasi pöörata ning raha tagasi saada.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785