20. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Allan Martinson: Ülemiste City on paar korda liiga suur

Peamiselt IT-ettevõtteid koondav Ülemiste City ärilinnak on vähemalt paar korda liiga suur, usub riskikapitalist Allan Martinson.

Martinson ütleb tänases ajakirjas Tehnotrend, et Ülemiste City põhiprobleem on ambitsiooni suurus võrreldes Eesti rahvaarvuga. Kui nad koguksid sinna kokku ka kõik saadaolevad valgekraed, jääks ikka pinda üle, väidab ta.

"Ülemiste City üheks põhiliseks eesmärgiks peaks olema lobistada, et Eesti ametlik poliitika oleks tuua riiki elama tarku spetsialiste teistest riikidest – nii nagu seda paljud teised riigid teevad. Ilma selle tagamaa suurenemiseta on Ülemiste City suure ohu ees," kinnitab Martinson.

Ta märgib, et poleks ise kaks aastat tagasi Ülemistele investeerida julgenud. Samas kiidab Martinson Ülemiste City tegevjuhti Gunnar Kobinit: "Kas ta selle asjaga endale ja oma investoritele raha teeb, on raske öelda, aga ta on teinud suure teene Tallinnale ja Eesti teadmispõhistele ärile."

Kobin nõustub osaliselt Martinsoni kahtlustustega. "Seda, et suudaksime 400 000 m² büroopinda täita IKT-firmadega – välistatud. Eestis pole neid nii palju," sõnab ta. Seepärast taobki Kobin e-riigi klastri rauda. "E-riigi parema juhtimise tulemusena õnnestub säästa kulusid, seda saab muuta karbitooteks, teha sellest e-riigi IT-klastri. See suurendaks noorte huvi IKT-sektori vastu ning välismaa tööjõu huvi selles klastris töötamise vastu," kinnitab Kobin.

Täna võib Ülemiste Citysse tulla kes iganes, ise pakutakse pindu vaid IKT-sektorisse, püüdes hoida 60-70% klientidest sel alal. "Kui näeme, et võimalik klient ei haaku meiega üldse, oleme passiivsed," selgitab Kobin firma valikupõhimõtteid.

Ärilinnaku nõukogu esimees Ülo Pärnits loodab, et viie aasta pärast on Ülemiste City kujunenud Eesti Silicon Valley’iks ja Targa Linna kontseptsioon on leidnud rakendust Eestist väljaski. "Äkki ongi Targa Linna kontseptsioon Eesti Nokia," pakub ta.

Pikemalt loe täna Äripäeva vahel ilmunud ajakirjast Tehnotrend.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785