16. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiina maavärina varakahjud on üle 20 miljardi dollari, kindlustus katab miljardi

Varalistest kahjudest vaid 5% võib katta kindlustus, hindas riigi kindlustusinspektsiooni ametnik.

See näitab, et kindlustussektor on Hiinas teistest suurtest majandustest aastakümneid maas, kirjutas täna Bloomberg. Võrdluseks kuulus USA kaguosas möllanud orkaani Katrina 120 mld dollarist kahjudest kindlustuskaitse alla ligikaudu pool. KPMG Internationali andmeil on mingi kindlustusleping vaid 4% Hiina 1,3 miljardist elanikust. Võrdluseks on USA elanikest elukindlustus 77 protsendil. Bloombergi küsitletud kindlustusspetsialistide ja -juhtide hinnanguil oleks kindlustusfirmadel just suurte loodusõnnetuste järel paras hetk Hiina maapiirkondades kanda kinnitada ning lootust valitsuse toetusele ses asjas.

Sel esmaspäeval Hiina Sichuani provintsi tabanud 7,9 magnituudise maavärina hukkunute arvuks on võimud praeguseks teatanud üle 22000, kuid tänaseni rusude alla jäänud veel vähemalt 30000 inimese arvel tõuseb see number kindlasti (võrdluseks mastaapides: sama hukkunute protsendi puhul kogu riigi elanike arvust tähendaks see Eestis paarikümmet surnut). Provintsi 20 miljonist elanikust mõjutas katastroof kõige otsesemalt ligikaudu pooli - peale otsese hukkumise ja vigastuste eluasemete ja kogu infrastruktuuri häving ning sellest tulenevad hädad nagu toidu- ja veepuudus, töö ja normaalse majanduselu seiskumine jne.

Hiina kindlustusregulaatori ametniku teatel on seal peatselt oodata riigi poolt subsideeritud loodusõnnetuste vastase kindlustussüsteemi arendamist, kus osaleks ka eraettevõtted, kuidas see täpsemalt mõeldud on, ta ei rääkinud.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785