16. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arendaja hämab korterite suurusega

Nõmmel kortermaju arendav Future Invest müüb City24s väiksemaid kortereid, kui on kirjas arendaja kodulehel. Arendaja raiub, et kodulehe andmed on õiged ja et viga pigem City24 kuulutuses.

Future Investi kodulehel ei ole ükski Vabaduse pst 181 korter väiksem kui 90 m2, samas City24 kuulutuses on müügis nii 50 m2 kui ka 78 m2 kortereid.

Arendaja Future Investi esindaja Kristjan Leppik kinnitas, et korterid ei ole kaheks löödud. ”Kuidas me saaksimegi seda teha. Kinnistuametis on ju andmed olemas,” lükkas Leppik sellise kahtluse ümber.

„Esitage see küsimus sellele, kes on selle välja pannud. Meie seda teinud ei ole, ei oska kommenteerida. Mina ei vastuta teiste inimeste eest,” ütles Leppik vastuseks küsimusele, miks on City24 väljas hoopis teised korterite ruutmeetrid kui arendaja enda kodulehel.

Leppik kinnitas, et õiged on need andmed, mis on väljas Future Investi kodulehel.

„Meil on mitmeid maaklerifirmasid. Nagu teate on igal arendajal 3-4 maakleriteenust pakkuvat firmat,” ütles Leppik, lisades et viga on tõenäoliselt City24s ja maaklerite töös.

Korterite maakler Pindi Kinnisvarast Olav Leok ütles, et põhjus, miks City24s on müügil väiksemad korterid kui arendaja Future Investi kodulehel, on arendaja enda soov.

„Ma ei saa seda kommenteerida. Ma ei saa kommenteerida, see on tellija soov,” ütles Leok vastuseks küsimusele, kas korterid on kaheks löödud, et müük paremini läheks. Samuti ei tahtnud maakler kommenteerida, kas kuulutus, kus ta nimi all on, on korrektne.

„Tüüpiline situatsioon,” ütles maakler ohkega, kui kuulis, et arendaja oli soovitanud temalt aru pärida. „Olen seal koha peal käinud, tean mis seal on.

Täidan tellija juhiseid.”

Arhitekt: kõik tahavad ju seda raha saada

Nõmme linnaosa valitsuse linnavara osakonna arhitekt Ene Tomson kinnitas, et selliseid juhtumeid esineb, kui arendajad müüvad tegelikkuses muud, kui detailplaneering ette näeb. „Nii tehakse mitte ainult Nõmmel ja Tallinnas, vaid ka mujal, sest see nuts on ju hinnaline asi. Kõik tahavad ju seda raha saada,” rääkis ta. "Me oleme saanud ka igasugustele petuskeemidele peale. Näiteks YIT ehitas Sanatooriumi 4 hoopis korterelamu. Müüs kortereid täiesti avalikult, kuigi maja oli sanatooriumina ette nähtud. Seal saime me käe vahele tänu Nõmme elanikele, kes on hästi valvsa silmaga.”

Nõmme on jagatud ehituspiirkondadeks ja erinevates ehituspiirkondades on erinevad nõuded. Määruse järgi on ühes majas näiteks soovitatav kaheksa korterit.Lubatud ei ole üle kolme korruse ja 12 korteri ühes majas. Korteri kohta on ette nähtud 600 m2 maad, Vabaduse pst ääres üldiselt 400 m2 maad.

Seega kui omavoliliselt on kortereid juurde tekitatud, lähevad need piirnormid paigast ära.

Linnaosavalitsus hakkab uurima

Nõmme linnaosa valitsus küsib arendajalt selgitust, sest kui arendaja on kortereid pärast majade vastuvõtmist omavoliliselt ümber ehitanud, rikutakse ehitusseadust. Teisel juhul on aga tegemist tarbijate eksitamisega, kui neile pakutakse tervikkorterit tegelikult kaasomandisse. Esimesel juhul uurib juhtumit linnaplaneerimisameti ehitusosakond, teisel juhul ettevõtlusameti hinna- ja tarbijakaitseteenistuse järelevalve osakond. Juriidilist isikut võib sellise rikkumise puhul oodata mõlema asja eest 50 000 suurune trahv ning ta peab taastama projektis oleva situatsiooni. Tarbijakaitseseaduse järgi võib tarbija petmise osas juriidilise isiku trahv olla 30 000-50 000 krooni.

“Kinnisvarakuulutuste ja arendaja plaanide erinevus on piisav alus olukorra uurimiseks. Lisaks arendaja selgitustele, tutvuvad reaalse olukorraga koha peal ka linnaosa ehitusspetsialist ja arhitekt. Kui tuvastatakse rikkumisi, tegeleb probleemiga edasi kas linnaplaneerimise- või ettevõtlusamet, või ka mõlemad,” ütles Nõmme linnaosa vanem Rainer Vakra.

Detailplaneering Vabaduse pst 181 kinnistule võeti vastu 2006. aastal.Detailplaneeringu järgi paikneb krundil kolm korterelamut, kokku 20 korteriga. Elamud on kolmekorruselised, kahes äärmises elamus 7 korterit, keskmises 6 ja ühe korteri mahus on lahendatud ühised puhkeruumid. Igas elamus on üks praktiliselt eraldiseisev nn luksuskorter läbi 2 korruse.

Vakra: mõned plaanilahendused on pisut hämmastavad

Kõik põhinäitajad vastasid Nõmme ehitusmäärusele. “Hooned on vastavalt projektile ehitatud ja ka vastu võetud, kuigi mõned plaanilahendused on pisut hämmastavad. Elamud on projekteeritud selliselt, et kõik korterid on praktikas minimaalsete vahenditega poolitatavad. Müüa tuleb neid aga tervikutena,” ütles Vakra.

Kinnistusraamatus on korteriomandina müüdud ainult üks korter ja mitte mõttelise osana, vaid tervikuna. “Eks see ole inimese oma valik, kui ta tahab osta kaasomandisse kellegagi korterit. Siis tuleb arvestada ka kaasomandiga kaasnevaid õigusi ja kohustusi, näiteks on võimalik kaasomandit lõpetada kaasomaniku nõudel jne,” tõi Vakra välja kitsaskohti, millega ostjad peaksid arvestama.

Varem pole selliseid juhtumeid Nõmmel olnud, kui mitte arvestada Sanatooriumi pargi pansioniga seonduvat, kuid seal oli kelmus juba maa funktsioonist tulenevalt, kui sotsiaalmaale müüdi kortereid elamumaa pähe, meenutas Vakra.

Äriregistri järgi kuulub Future Invest osaühingule Osaühing Holywell, mis omakorda kuulub Kariibimere ääres asuval Belizel registreeritud ettevõttele Bircham & Co Ltd.

"See on konfidentsiaalne informatsioon, ma ei vasta sellele küsimusele,” vastas Leppik küsimusele, kes on Future Investi omanikud.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785