15. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sedin: asjaolud sattusid halvasti kokku

Vineeriäriga ebaõnnestunudärimees Pjotr Sedini sõnulon vineeriärilmaailmas kõvasti turgu, oma äri ebaõnnestumistsel alal peab ta õnnetuks asjaolude kokkusattumiseks.

Täna vastas pankrotistunud vineeritehase Baltic Panel ja kohtutäituri müüdava Lutheri piirkonna kinnisvara arendaja Pjotr Sedin dv.ee ja aripaev.ee lugejate küsimustele.

Öelge, kuidas mõjusid aprillisündmused teie ärile?

Minu arvates on aprillisündmused kõigest osa, kuid väga oluline osa sündustest, mis eelnesid tänasele raskele majandusolukorrale Eestis. Samuti mõjuvad igale ärile negatiivselt elanikkonna ostuvõime ja majandusliku aktiivsuse vähenemine. Minu ettevõte ei ole erand.Mida te kavatsete edasi teha? kas suundute teise valdkonda?

Pankrotimenetlus on samasugune töö ning seda tuleb teha. Vineer on maailmaturul väga minev kaup ning isegi puidu kolmekordne kallinemine ei mõjutanud tootmise rentaablust, kuna vineerihinnad kasvasid veel rohkem. Pankroti põhjus oligi selles, et seadme rikke tõttu ei lasknud tehas välja toodangut, kuid oli sunnitud maksma palka, makse, pangalaene ja nii edasi, agakindlustusfirma Zurich Insuranse venitas kindlustushüvitise maksmisega (kõik need kululiigid olid kindlustatud). Olukord meie majanduses peegeldab olukorda poliitikas. Kui Soomes on majandushuvid esikohal ning lähtudes sellest tehakse poliitilisi otsuseid, siis meie valitsusel on kõik vastupidi.

Millised rikked esinesid teie tehase seadmetes, et need olid kogu aeg remondis? Kust te need seadmed ostsite?

Seadmeid tarniti Itaaliast, Angelo Kremoni ettevõttelt. See on üks maailma suurimatest taoliste seadmete tootjatest. Meil oli kogu aeg rikkis peapress, aga ilma selleta vineeri ei saa toota.Kas Teid tõesti viisid pankrotti rikkis seadmed ning langus kinnisvaraturul?

Millised on Teie arvates peamised vead? Mida oleks võinud teha teisiti?

Me ehitasime Euroopa ühe nüüdisaegsema vineeritehase. Risk, et seadmetes tekivad rikked, on alati olemas. Sellisteks juhtumiteks eksisteerivadki kindlustusseltsid. Juhtunu oli rohkem kokkusattumus, mitte aga juhtimise viga.Kui perspektiivikaks praegu vineeri tootmist peetakse?

See on väga perspektiivikas turg.Kuidas see mõjub Teie jalgpallimeeskonnale?

Halvasti, kui ainult mina jään toetama klubi (see on üle 300 lapse ja täiskasvanu).Milline on Teie arvates Eesti majandusseis? Kas me jõudsime põhjani?

Miks edukas ettevõte varises kokku? Milles seisnevad peamised vead ning kes on selles süüdi?

Ettevõttele mõjus negatiivselt vaidlus Eesti Ehitusega Luhteri kvartali ehituseks vajaliku raha üle. Selle tulemusena oli aeg käest lastud, korterid jäid müümata.

Miks ettevõtte ehitus läks planeeritust kallimaks? Millele kõige rohkem raha kulus?

Kahjuks selline on Eesti Ehituse tööstiil. Alguses võita vähempakkumine, kui aga pool tööd on tehtud ning kliendil ei ole pääsu, tõsta hindu.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785