12. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pankrotihaldur: seadmed ja turu jahenemine vedasid Sedinit alt

Baltic Panel Groupi pankrotihaldur Andres Hermet ütles aripaev.ee-le, et Pjotr Sedinil olid korralikud äriprojektid, kuid vineeritehase seadmed ja kinnisvaraturu jahenemine vedasid teda alt.

Hermeti esialgsel hinnangul ulatubBaltic Panel Groupi vara praegu 384 miljoni ja kohustused 468 miljoni kroonini. "Esimene põhjus on see, et tehas pole korralikult tööle hakanud ja seadmed on kogu aeg rikkis ning garantiiremondis olnud," rääkis Hermet pankroti põhjustest. Teiseks raskuste põhjuseks oli, et tehase ehitus kujunesplaneeritust kallimaks.

Pankroti väljakuulutamist taotles Baltic Panel Group ise. 15. aprillil esitas vineeritootja Soome kohtusse 127 miljoni kroonise nõude äririske kindlustanud Zürichi vastu, kuid pole seda raha veel saanud. Kohilasse kerkinud uhke tehas seisab ja selle töötajad on sundpuhkusel.

"See on uus korralik tehas, mis seisab praegu konserveeritud kujul," rääkis Hermet, "ja mille käivitamiseks tuleb tasuda elektri- ninggaasivõlad."

Hermeti sõnul pole Baltic Panel Groupi omanikul Grove Investil tehase käivitamiseks raha ning ka pangad ei soostunud täiendavat laenu andma.

"Me ei saa neid hoida, ehkki ostuhuvilisi on tehasel palju," rääkis Hermet 83 vineeritehase töötajast. Homme viib ta paberid töötukassasse, et taotleda neile kollektiivse koondamise hüvitist.

"Sügiseks peab tehas müüdud olema, sest algab uus hooaeg," lisas Hermet.

Baltic Panel Groupi pankrot Lutheri kinnisvaraprojekti ei mõjuta, märkis Hermet. "Lutheri elamukvartal on valmis ja käib asjaõiguslepingute sõlmimine, inimesed kolivad sinna sisse," selgitas ta. Asjaõiguslepingute sõlmimine võtvat kauem aega,inimesed polevat enam võlaõiguslike korteriostulepingutega nõus.

"See on väga perspektiivne tehas," rääkis Hermet. "Omanikke ei saa siin süüdistada, siia on päris korralikult raha sisse pandud. Sedin on ise ka õnnetu. Kõik tema projektid on toredad, aga päeva lõpuks on korterid müümata ja ärikinnistud enampakkumisel."

Kohtutäitur müüb kordusenampakkumisel Grove Investi tööstuskinnistuid Vineeri, Vana-Lõuna ja Tatari tänaval. Kordusenampakkumine toimub 28. mail. Kinnistute alghinnaks on määratud 251 miljonit krooni. Kinnistuteesimene enampakkumine, kus hind algas 420 miljonist kroonist, kukkus läbi.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785