8. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sõda miljonivaatega peldikute pärast

15 aastat kestsid lahingud mereäärse maatüki pärast Tallinna külje all, mille väärtus ulatus 60 miljoni kroonini.

Viimsi poolsaare kirdepoolsel rannal asub Leppneeme küla, kus on miljonivaade kõikjal, kirjutas Eesti Ekspress.

Kõrgel kaldapealsel kükitab viis-kuus lagunenud telliskivilobudikku,mis tundusid vallaametnikele hulk aastaid väga väärtuslikud. Miks ometi? Võib-olla peitub vastus vallavanem Urmas Arumäe vihjes: "Eks siin ole see miljonivaade. Võimalik, et kellelgi tekkis uitmõte, et valla kaudu saaks rikkuda inimeste võimalused see maa tagasi saada."

Siin käis võitlus nelja hektari mereäärse maa pärast. Hiilgeajal maksis ruutmeeter selles piirkonnas vähemalt 1500 krooni. Neli hektarit maksaks sellise spekulatiivse arvestuse järgi 60 miljonit...

Kes arvas, et vallaametnikud tagastavad punaterrori süül ära võetud maa naeratuse, said petta. Vähemalt seal, kus maatükkidel hiilgav perspektiiv. Tagastamise tingimuseks võidi seada, et "tänutäheks" kiire asjaajamise eest peab maa saaja loovutama tükikese heategijale.

Tiina ja Margus Mikku talu tagastamise saaga algas 90. aastate alguses, mil pere asus tagasi nõudma oma talu maid - kokku 23 hektarit. Keskendume umbes kolme-nelja hektari suurusele mereäärsele killule, kus asub Mikkude kodu.

Mererannal asunud armeeobjektid jagunesid üheks suureks eluhooneks ja ligemale kümneks telliskiviputkaks.Vald taotles maja endale ja septembris 1998 otsustas riigikogu majanduskomisjon anda elamu ja ka putkadtasuta vallale.

Alles 2006. aastal sõlmisid uus vallajuht Urmas Arumäe ja Margus Mikk lepingu. Mikk nõustus, et Hiireotsa talu elanikud saavad oma maja juurde erastada kokku 3000 ruutmeetrit maad ja mingit edasist protsessimist ei tule.

Vald omakorda lubas kahe nädala jooksul vastu võtta korralduse endise maaüksuse Hiire 142 tagastamise kohta selle endistes piirides, millest on välja arvatud juba erastatud ja Hiireotsa talu juurde erastatav maa.

Mikk omakorda lubas tagada läbi oma talu õue kulgeva juurdepääsutee Hiireotsa talu elanikele ja külalistele, soovi korral aga oma kuludega välja ehitada talu elanikele eraldi juurdepääsutee ja selle vallale tasuta üle anda.

Alles nüüd, 2008. aasta kevadel, kinnitab vallavanem Arumäe, et vald on andnud nõusoleku maa lõplikuks tagastamiseks ja loobunud igasugustest huvidest putkade suhtes. Praegune seis on selline, et vald on lobudikud, mida eelmised vallajuhid hirmsasti himustasid, maha kandnud ja maa tagastamine pole enam mägede taga.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785