Sooman: korteri hinna langemisel kuni 30% on ostujõud olemas

Kui teha projektsioon tulevikku ning
hinnata, on võimalik arvutada, milliselt hinnatasemelt jõuame ostujõu poolest
tagasi buumieelsesse olukorda, milline saab olla nn maksimaalne ja põhjendatud
hinnalangus.

Sõltuvalt linnast peaksid korterite hinnad langema 18–30 protsenti, osa sellest langusest ongi juba aset leidnud, sellisel juhul on pidevalt kasvavate palkade tingimustes inimeste ostujõud taastunud 2005. aasta teise poole tasemel, mil rahvas hakkas vara "krabama", kirjutas AS Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Soomann Tarbija 24-s.

Ilmselt me siiski buumieelsele tasemele ei lange, mis teoreetiliselt on küll võimalik, kuid nn maagilisest piirist allapoole minek tähendab hästi kapitaliseeritud investorite kohest aktiveerumist ning allahinnatud vara kiiret kokkuostmist.

Suurima tõenäosusega jääb edasine elukondliku kinnisvara hinnalangus ca 10 protsendi piirimaile, sest arvestades palkade jätkuvat tõusu oleks see piisav, et saavutada ostujõud, mis kehtis 2006. aasta alguses ehk ajal, mil inimeste hoiakud tuleviku suhtes olid äärmiselt positiivsed.

Sooman täpsustas aripaev.ee-le: "Me ei ole ostujõu poolest nii hullus seisus kui tundub." Seetõttu piisab enamasti vaid 10protsendilisest hinna langetamisest, et tehinguni jõuda. Samas pole mõtet uskuda, etveebis avaldatud müügipakkumisteshinnad ei lange. Need hinnad erinevadmaa-ameti tehingustatistikast ehk tegelikest ostumüügihindadest nagu öö ja päev.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

detsember 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed