21. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaraarendus lõppes elektrifirmale pankrotiga

Harju maakohus alustas kahe nädala eest Alan Elektri pankrotimenetlust. Firmale sai saatuslikuks põhitegevuse kõrvalt aetud kinnisvaraarendus Tallinnas Köie tänaval.

Möödunud aasta juulismüüs Alan Elekteraktiivselt kortereid Põhja-Tallinnas Köie tn 8, kuid müük ei sujunud. Äripäev mainis Q Vara võlgadest rääkinud artiklis ka Alan Elektripoole miljoni kroonist maksuvõlga. Toona olid need firmad ühed vähestest, kes oma maksud miinusesse lasid.

Firma: maksehäired on ajutisedAlan Elekter nõudis seepeale häälekalt, et Äripäev vabandaks ja kirjutaks nende maksuvõlgadest kui ajutisest nähtusest. "Tegemist on hetkemaksevõlaga," teatas Alan Elektri juhataja Kaius Markus. Ta väitis, et maksuvõlg on tasaarveldatav ja ehitusfirmade puhul täiesti tavapärane.

"Juhul kui te ei avalikusta vastavat õiendit, pöördume Pressinõukogu poole ja sellega võivad teile kaasneda materiaalsed kulud," ähvardas Markus. Ajakirjanikuga kohtuma ning kinnisvaraprojekti seisust ausalt rääkima ta ei nõustunud.

"Firma omanikud puhkavad praegu välismaal ja löövad meid maha, kui me asjade tegelikust seisust räägime," põhjendas ajakirjanikule üks Alan Elektri töötajatest. Kinnistusregistrist oli aga juba siis näha, et kõrbema mineva projekti tarbeks oli hiljuti raha juurde laenatud.

Võlausaldajad muutusid rahutuksSügise saabudes muutusid võlausaldajad üha rahutumaks ning hakkasid oma nõudeid maksehäireregistris avaldama. Kui varem kuulus Alan Elekter rohkem kui pooles ulatuses osaühingule Alan Ehitus, siis jaanuaris vangerdas võlgnik firma 100protsendiliseks omanikuks senise juhi Kaius Markuse. Alan Ehitus jäi samas täies ulatuses Markuse äripartnerileJaanus Kekkile.

Täna ütleb Krediidiinfo, et Alan Elekter võlgneb pankadele rohkem kui kaks miljonit krooni. Lisaks on võlgu kaheksa liisingumakset ning tekkinud arvukalt nõudeid muudelt ettevõtetelt. Alan Elektri maksuvõlg on kasvanud 2,5 miljoni kroonini.

8. aprillil pani kohtutäitur Kristiina Fenman ETS Nord ASi nõudel sundenampakkumiselekolm Alan Elektrile kuuluvat korterit Köie tänaval. Neile oliseatud 10,8 miljoni kroonine esimese järjekoha hüpoteek SEB panga kasuks, 1,8 miljoni kroonine teise järjekoha hüpoteek ETS Nordi kasuks ja 2,2 miljoni kroonine kolmanda järjekoha hüpoteek Gunnar Kaljuvee kasuks.

Kõik kolm alla miljoni kroonise alghinnaga korterit asuvad pooleliolevas majas, märkis täitur.

Kohus peatas täitemenetluseSamal päeval, 8. aprillil, kuulutas Harju maakohus pankrotimenetluse algusest. "Peatada Alan Elekter OÜ vara suhtes toimuv sundtäitmine. Keelata Alan Eleter OÜ-l ajutise pankrotihalduri nõusolekuta kogu vara käsutamine. Nimetada ajutiseks pankrotihalduriks Maire Arm," raporteeris kohus ametlikes teadaannetes.

Ajutine haldur loeb kinnisvaraarendajaks tükkinudelektrifirma vara ning kohustused kokku 8. maiks.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785