17. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: büroopindade üürihinnad alanevad

Suurenenud pakkumine on tinginud äärelinna uutes büroomajades pikenenud müügiperioodid ja ka üürihindade alanemise, kirjutas Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütik Annika Jakobson kvartaliülevaates.

Äärelinna on uusi büroosid lisandunud ja lisandumas eelkõige Mustamäe ja Lasnamäe suunal. Keskpärase asukoha ja arhitektuuriga hoonetel on raskusi üürnike leidmisega, kuna ettevõtetel on valik suur. Samuti ei kiirusta ettevõtted otsust langetama enne, kui hoone valmimine on lõpujärgus. Uute büroohoonete üürid algavad äärelinnas 160 kr/m² ning ulatuvad südalinna A+ klassi büroodes 280 kr/m² kuus, millele lisanduvad kommunaalkulud ja käibemaks.

Uute hoonete valmimisel võib prognoosida vanemate ja amortiseerunud hoonete vakantside suurenemist ning ilmselt on mitmed uued büroomajad sunnitud uksed avama üle 15% vakantsiga.

Kuigi võib öelda, et detailplaneeringu järgus olevate laopindade pakkumine ületab nõudlust, on nõudluse ja pakkumise vahel käärid. Kõige suuremaks probleemiks on ajaline vahe: arendajad on suutelised pakkuma ettevõtete vajadustele vastavaid laopindu umbes 1–1,5 aasta pärast. Ettevõtted on aga nõus ootama uut laoruumi keskmiselt pool aastat.

Viimase kvartali jooksul on nõudlus lao- ja tootmispindade järele veidi kahanenud. Ettevõtete kindlustunne tulevikus suhtes on vähenenud ning ootused on muutunud pessimistlikumaks. Sellistes tingimustes ei plaanita laieneda ning pole vajadust uue pinna järele.

Tootmis- ja laopindade üürihinnad ei ole poolaasta jooksul tõusnud. 2008. aasta esimese kvartali jooksul on olnud pigem surve hindade alanemiseks, kuna pakkumist on piisavalt ja nõudlus väheneb. Heas seisukorras ladude hinnad algavad 55 kr/m² kuus ning ulatuvad hinnatud piirkondades maantee äärsetes hoonetes 100 kr/m² kuus. Tootmismaa hinnad maantee äärsetel kinnistutel on keskmiselt 800-1400 kr/m².

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785