16. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maakleri töine nädal rahunenud turul

Tartus Raekoja platsil asuva Uus Maa Tartu kinnisvarabüroo seinal on kolmest kõlataldrikust koosnev moodustis, millele ostu-müügitehingu teinud kinnisvaramaakler mõnuga haamriga paugu paneb - teadku kogu kontor, et järjekordne kinnisvaraobjekt on maha müüdud ehk notariaalselt kinnitatud.

Kuigi uusmaalaste kinnitusel käib hele kõll keskmiselt korra-paar päevas, ei õnnestunud Äripäeval seda eelmise nädala reedel kuulda. Ju ei sattunud ajakirjanik, kes peaaegu kogu reedese päeva saatis Uus Maa kinnisvaramaaklerit Tiina Leesmaad töövarjuna, lihtsalt õigel ajal kontoris olema. Äripäev valis suvalise kinnisvarafirma ja suvalise maakleri, et näha, kui keeruline on praeguses väidetavas kinnisvarakriisis objekte müüa.

"Minu nädal on üsna ralli olnud," sirvib Leesmaa kohtumise alguses oma märkmikku. Lisaks sellele, et ta sai korra kõlli lüüa - müüs kolmapäeval maha suvila - on ta muu hulgas sõlminud näiteks korterile broneerimislepingu, mis päädib 23. aprillil notari juures sõlmitava ostu-müügitehinguga. Leesmaa töine nädal lõpeb reede õhtul kella seitsme paiku aga maaklerilepingu sõlmimisega.

Kaks aastat maaklerina tegutsenud Leesmaa tunnistab, et kuigi tema tasu on võrreldes eelmise aastaga langenud, on ta endiselt teenistusega rahul. "Tasu on langenud, aga mitte nii, et elada ei saaks," ütleb Leesmaa. Kui kaks aasta tagasi tegi Leesmaa kuus 3-7 tehingut, siis tänavu 1-4 tehingut. "Samas pole mul kunagi olnud ühtki kuud, kui käivet pole üldse olnud," lisab Leesmaa, kes hariduselt on hoopis agronoom.

Kuna Tartu kesklinnas üht suurt korterelamut müüa plaaniv klient ajakirjanikku läbirääkimiste juurde ei luba, kohtun Leesmaaga taas pärast lõunat, et sõita objekte vaatama. Uhkeim maja, mida Leesmaa on juba kaheksa kuud üritanud müüa, asub Tartu lähedal Vorbuse külas. Maja hind on selle ajaga langenud 4,2 miljonilt kroonilt 3,6 miljonile kroonile.

"Olen sellele majale teinud spetsiaalset reklaami," peatab Leesmaa auto Tartu linna piiril asuva suure välireklaami juures. "Tegelikult on selle villa vastu olnud tõsiseid huvilisi rahuldavalt - vähemalt kaks huvilist kuus," räägib Leesmaa ja lisab optimistlikult: "See annab lootust, et mingil ajal leiab see uhke maja uue omaniku." Leesmaa andmeil on maja keskmine müügiaeg praegu 3-12 kuud.

Õhtu eel peatume Kesk tänaval sinise ühekorruselise maja ees. Kui Leesmaa on auto tagaistmelt välja tarinud suure, veekindlale papile kujundatud müügiplakati, asub majaperemees džentelmenlikult appi ning üheskoos kinnitatakse kuulutus plangule.

"Kevad on õige aeg maja müümiseks," räägib 16 aastat Kesk tänaval elanud Hart Mõtsmees ja lisab, et tegelikult on tal maja müügiga kiire. "Tahan müügist saadud raha eest kustutada pangalaenu, lõpetada Vooremaal imeilusasse kohta ehitatud majas viimistlustööd ning perega lõpuks ometi majja elama kolida."

Kui Leesmaa jääb maaklerilepingut sõlmima, saan telefonitsi kätte mehe, kes paar päeva varem sõlmis Leesmaaga korteri ostmiseks broneerimislepingu. "Praegu saab kinnisvarahindu vähemalt alla kaubelda," räägib Jüri Karja. "Aasta tagasi ähvardasid maaklerid jutuga, et kui sina kohe objekti pakutud hinnaga ei võta, on tal mitu teist ostjat järjekorras seismas."

Karja leiab, et kinnisvara ostmine maakleri kaudu aitab aega kokku hoida. "Maakler viib ostja ja müüja kokku, vormistab dokumendi ning paneb notariaja paika," seletab Karja. Oma sõnul ostab ta ahiküttega korteri endale elukohaks, sest seni on ta elanud mitu aastat üürikorteris.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785