15. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sults: kasiinosaar tirib Eesti majanduse langusest välja

Kui Tallinna linnavalitsus on kasiinosaare tarbeks tehtud ettevalmistusi kasin kommenteerima, väites, just nagu midagi tehtud polegi, siis tehissaarele kasiinode koondamise idee autor Märt Sults on nii mõnegi ettevalmistuse teinud.

„Rahavoogu ei ole võimalik kinni keerata, seda tuleb suunata sellistesse raamidesse, mida on võimalik kontrollida,“ rääkis Sults kasiinodest üldse, olles veendunud, et kasiinosaar ongi Eesti Nokia. „Tirib Eesti majanduse välja,“ leiab ta.

Paljassaare lahte tehissaare rajamise ja sellele kasiinode koondamise võimaluste uurimise komisjoni esinaine Eha Võrk ütles, et praegu puudub Eestis vette ehitamist reguleeriv seadus, sama kinnitab ka komisjoni liige Märt Sults. Tema sõnul ei takista seaduse puudumine praegu tehissaare rajamise ettevalmistuste tegemist. Samuti tunnistas ta ise, et komisjonist ei usu keegi tehissaare idee tõeks saamist.

Võrgu sõnul on komisjon koos käinud ühe korra ja tema teada on majandusministeerium seadusemuudatust ette võtmas. Samas jäi Võrgu sõnadest mulje, et enne seaduse jõustumist saare rajamiseks ettevalmistusitegema ei hakata.

Märt Sults on enda sõnul saanud keskkonnaministri Jaanus Tamkivi suulise heakskiidu ja praegu on käimas keskkonnauuringud, samuti toimuvad geoloogilised uuringud.

Tehissaare rajamine võiks maksimaalselt minna maksma üks miljard krooni. Ehitamiseks on meres ruumi 7 hektari jagu, vesi seal vaid 0,5-1,5 meetrit sügav, millest idee õigupoolest tuligi.

Sults on teinud kaubamärgi kinnitamiseks taotluse patendiametile, kus see parasjagu arutlusel on. Samuti on ta lasknud valmistada tulevast kaubamärki kujutava pitsersõrmuse, mis ehib juba praegu tema kätt. „Pitsersõrmus on kasiinomeeste õrritamiseks. Ka selleks, et näidata, et asi on tõsiselt käsile võetud.“

Lisaks kaubamärgi taotlemisele ja pitsersõrmusele on Märt Sultsil kapist võtta ka tulevasel kasiinosaarel käibele võetav rahaühik, mis kannab praegu nime „üks sults“. Raha kohta räägib selle ainuomanik, et kujunduslikult jääb see eskiisiga samaks, kuid kas rahaühiku nimeks saab ka sults, ei saa ta praegu kindlalt väita. Saare raha tuleb Sultsi sõnul puhtast kullast, kraadiga 999 ning üks sults võrdub umbkaudu 4000 krooniga. Hind peaks saarest eemal hoidma väikese palgaga või suurte perede pead, kes raha kasiinosse viimise asemel pere peale kulutavad.

Sultson kindel, et pank, mille nime ta avalikustada ei taha, on kindlasti pärast keskkonnaanalüüsi ja geoloogilist analüüsi ning äriplaani esitamist nõus laenu andma.

Kui vesiehituste seadus järgmise aasta esimeses kvartalis vastu võetakse, kulub Sultsi sõnul tehissaare ehitamiseks aega umbes aasta. Lihtne järeldus ütleb, et kui järgmise aasta esimeses pooles tõesti võetakse vastu vesiehituste seadus, võiks keskeltläbi kahe aasta pärast külastada mängupõrguid keset vett Paljassaare lahes.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785