9. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis huvitab venelasi eksklusiivne kinnisvara

Pole saladus, et Venemaalpöörlebpalju raha ja kinnisvara hinnalangus võib seda siia meelitada. Iseäranis seetõttu, et kinnisvara saab osta ilma ühegi tõsisema piiranguta.

Dv.ee kirjutas täna, etvenelased noolivad langevalt turult eelkõige eksklusiivseid Tallinna kortereid ja majuning mereäärseid maatükke.

ERI Kinnisvara elupindade maakler Maria Pruul rääkis, et venelasi huvitab kinnisvara Tallinna vanalinnas, 100-200ruutmeetrised korterid südalinna kallites luksusmajades ning head maatükid.

"Näiteks küsis Vene investor meilt infot vanalinnas asuva hotelli kohta, kuid pidas 7 miljoni eurost hinda liiga kõrgeks," rääkis Pruul. ERI Kinnisvara müüb praegu ka eksklusiivset mereäärset maatükki Kakumäel. Selle ostu vastu on huvi tundnud mitu venelast.

Pruuli sõnul on ta täheldanud, et investoreid huvitavadki eelkõige mereäärsed maatükid, mis sobiksid nii üksikute eramajade kui terve uue elupiirkonna rajamiseks. "Kuid selliseid maatükke meil praktiliselt pole," rääkis maakler.

Hinnalangus elavdab idanaabreid

Kinnisvarabüroo Uus Maa elupindade maakleri Siim Tarvise sõnul võib hinnalangusega kaasneda fakt, et Venemaa ettevõtjad investeerivad siinsesse kinnisvarasse aktiivsemalt kui varem. "Juba praegu on tunda Vene investorite kõrgendatud huvi," rääkis ta.

"Mõned venelased ostsid korterid, et neis aeg-ajalt peatuda," lisas Tarvis, "kuna Tallinn on paljude jaoks endiselt nostalgiliseks kohaks."

"See, et Eesti liitus Schengeniga, on suureks plussiks, eriti moskvalastele," ütles kinnisvarafirma Aadress direktor Irene Sepp ja lisas mullustele aprillisündmustele viidates, "kuid tegelikult on meie rong juba läinud. Kuna Eestil on negatiivne imago, mingit venelaste tulva oodata pole."

Vene föderatsiooni kodanikud saavad Eestis kinnisvara osta ja müüaüsna lihtsalt. Notaris nõutakse täpselt samu dokumente, midaEesti kodanikeltki, passi, abielutunnistust ning muud. Piirangud kehtivad vaid piiriäärse kinnisvara ostul. Kui Venemaakodanik tahab siinpool piiri osta suuremat kui 10hektarilist maatükki, tuleb tal tehinguks hankida kohaliku omavalitsuse luba.

Sepp lisas, et Eesti kinnisvara saab osta iga seaduslikult riigis viibiv Venemaa kodanik. See tähendab, et katurismiviisast piisab, märkis ta.

Venelased jooksevad Soomes tormi

Soomes kasvavad venelaste kinnisvaratehingud kui pärmi peal. Kui 2003. aastal ostsid Venemaa kodanikud sealset kinnisvara kolme miljoni euro väärtuses, siis möödunud aastal kasvas tehingute maht 75 miljoni euroni.

Iseäranis palju noolisid venelased kõrgema hinnaklassi kinnisvara. Tehingute üldmahust langes venelaste arvele 43% Sulkava, 27% Enonkoski ja 23% Savonlinna kinnisvaraostudest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785