8. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Varingu tunnistajad: pidasime seda maavärinaks

Laupäeval vajus Viimsis Toomas Toolile kuuluva maja seina küljest lahti betoonpaneel. Varingu tunnistajad pidasid juhtunut esimese hooga maavärinaks.

Mõned meetrid varingu kohast rendib kauplusepinda ökopood Maa. Kaupluse juhataja Leevi Oder-Ani ütles, et oli õnnetuse päeval tööl ja mõtles esimese hooga, et maa väriseb. Sama ütles varingut lähedalseisvast bussipeatusest näinud vanem naine.

Betoon tuli seina küljest lahti ühe ropsuga. Osa ehitusmaterjalist sadas tänavale, kuid kurja juureks olnud paneel ise ripub siiamaani servapidi seina küljes. Praeguseks on varingu koht ümbritsetud metallist piirdeaia ning punase-valgetriibulise hoiatuslindiga.

Samas võivad uudistajad praegugi näha, kuidas järgmise betoonpaneeli ülemine serv oma algsest asukohast eemaldub. Paneel on fassaadist välja vajunud 10-15 sentimeetrit.

Betoon rippusjuba ammu

“Kuuldavasti tuleb sinna, kus varises, teine (laste - toim.) mängutuba,” rääkis Evelin Peial maja vastasküljes asuvast Kaluri mängutoast. “Võibolla tekkis varing sellest, et seal hakati remonti tegema,” jagas ta läbi pea vilksatanud mõtet.

Peiali sõnul rääkivat kohalik rahvas, et uue mängutoaga rendilepingu sõlminud maakler märganud kahtlast pragu juba mõnda aega tagasi ning informeerinud sellest ka majaomanikku. Majaomanik jätnud aga maakleri jutu tähelepanuta.

"Seal pole vähemasti viis-kuus aastat midagi tehtud," rääkis hoone seisukorrast Viimsi kandi elanik Mati Remmel. Tavaliselt teeb ta oma ostud Tallinna piiresse jäävates kaubanduskeskustes, kuid vahel on sunnitud ka Grossi toidupoodi põikama.

Rentnike sõnul tõstis maja omanik möödunud suvel üüri. Ehkki see pole väga kõrge, võiks hoone eest ka pisut hoolitseda, leidsid nad.

Õnnetus tekitas elevust

Kuigi osa püsiklientuurist valis ehk sisseostudeks teise koha, saabus täna varingut kaema hulgaliselt uudistajaid. “Kas kaela pole veel kukkunud,” vahendas Oder-Ani tulijate esimest küsimust. Samas mõjus ootamatu sündmus ökokauplusele isegi hästi, sest tulijatest ei lahkunud keegi tühjade kätega.

“Juhtub, siis juhtub,” ütles oma tunnete kohta parasjagu ökokaupa soetanud näitleja Martin Veinmann. Tuntud näitleja märkis, et isegi kui ökopood praegusest asukohast ära kolima peaks, otsib ta selle ikka üles.

Üks noor ema valmistus lapsevankrit räästa alla parkima. “Ärge seda küll tehke!” karjatas beebikaupade poe müüja ja aitas naise koos käruga uksest sisse. Lehele ta kommentaari ei andnud.

Poeomanikud sihivad kahjutasu

Ökopoode Maa pidava OÜ Loodusjõud juhatuse liige Mait Mikelsaar ütles, et praegu pole neil veel kästud välja kolida. “Kui see juhtub, jääb meil osa tulu saamata, kuid palgakulud vähemasti mõnda aega säilivad, rääkis ta.

“Pean juristiga rääkima,” sõnas Mikelsaar. Kui varinguoht tuleneb puhtalt majaomaniku tegematajätmisest, kavatseb ta sunnitud kolimise eest kahjutasu nõuda.

Maja omaniku Esmar Kinnisvara OÜ juhataja Risto Mägi enne lehe trükkiminekut kommentaari ei andnud. Viimsi abivallavanema Jan Trei sõnul lubas Mägi kriisisituatsiooni kiiresti lahendada.

Vallavalitsuse kannatus katkes

“Ta lubas, et kohe-kohe teeme ära,” ütles Trei, “ja kinnitas, et nad otsivad praegu pakkumisi. See ei ole aga koht, kus raha lugeda, vaid kus tuleks esimene mõistlik pakkumine vastu võtta.”

Trei tõdes, et suurimad kahjunõuded kaasneksid inimeste vigastuste jasurmajuhtumitega, kuid ka saamata tulu ning kolimiskulud tuleks hüvitada Esmar Kinnisvaral.

Majaomaniku iseloomustuseks ütles Trei: “See on tüüpiline selle seltskonna asjaajamine. Seal taga on legendaarne kinnisvaraärimees Toomas Tool, kes oma kinnisvarasse ei investeeri."

Vallavalitsus kavatseb Esmar Kinnisvarale kuuluva Kaluri tee 3 hoone sentimeeter haaval läbi uurida ja nõuda maja renoveerimist. Kui Esmar varisemisohtlikku hoonet kauplustest ei tühjenda, läheb omavalitsus kohtusse, lubas Trei.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785