2. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Omanike liit kogub allkirju kodu vabastamiseks maamaksust

Koduomanike (maja- ning korteriomanike) huve esindav Eesti Omanike Keskliit, alustas täna „Kodu maamaksust vabaks!” kampaania raames allkirjade kogumist maamaksu vastu, teatas ettevõte.

“Kampaania peamiseks eesmärgiks pole pelgalt allkirjade hulk, vaid ühiskondliku debati algatamine, sest lõpuks on inimeste endi otsustada, kas ühiskond peab õigeks kodu maksustamist või mitte,” teatas EOKL peasekretär Taavi Madiberk ning lisas: „Koduomanikud näevad suurt ohtu maade korralises hindamises, mis on keskkonnaministeeriumil lähiaastatel plaanis. Viimati hinnati maid 2001. aastal ning sellest ajast on maa hind tõusnud kordades. See, aga tähendaks maamaksu mitmekordistumist üle Eesti ning seaks tuhanded koduomanikud väga raskesse olukorda.”

Eesti Omanike Keskliidu hinnangul peaks maamaksust vabastamise aluseks olema elanike register, mille alusel selgitada välja reaalsed koduomanikud. Avalik võim ei tohi võrreldes karistada koduomanikke, kes niikuinii maksavad makse kohalikku eelarvesse ning toetavad seeläbi ka rahaliselt oma elukeskkonda.

Kodu maamaksust vabastamine on lihtsalt teostatav, tegemist on vaid poliitilise valikuga. Maamaks elamumaa eest ei moodusta arvestatavat osa kohaliku omavalitsuse tulubaasist (keskmiselt alla 2%) ning koduomanike osakaal selles protsendis on veelgi väiksem.

Allkirju saab anda internetis aadressil www.omanikud.ee. Kogutud allkirjad edastatakse riigikogule survestamaks kodu maamaksust vabastamist seadusandlikul tasandil.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785