Ansip: Savisaare valimisega valisite maamaksu tõusu

Peaminister Andrus Ansip ütles Tallinnas
teravalt päevakorda kerkinud maamaksu tõusu kommenteerides, et linlased valisid
Savisaarte toetamisega ise maamaksu tõusu.

„Seadus lubab maad maksustada 0,5–2,5% ulatuses maa hinnast. Edasi on see valijate kätes, valijad on valinud volikogu ja volikogu esindab rahvast, ja kui see volikogu otsustab maamaksumäära hüppeliselt suurendada, siis saab kaudselt öelda, et see on valijate tahe olnud," ütles peaminister Ansip täna valitsuse pressikonverentsil.

Peaminister tunnistas, et valitsus saaks põhimõtteliselt kiiresti sekkuda, teha vastav eelnõu, saata see riigikokku menetlusse, kuid sel juhul peab valitsus hüvitama omavalitsustele kõik selle eelarve aasta jooksul saamata jäänud tulud.

„Ei pea mõistlikuks hüppelist maamaksu tõusu,“ sõnas Ansip, kelle sõnul maksustatakse maad väga harva ruutmeetri järgi ja enamasti kasutatakse kinnisvaramaksu.

„Ilmselt maamaks jääb alles, kuid praegu Tallinnas toimuv viitab seaduselünkadele. Liiga suur voli on antud volikogudele, kes seda maksu puht saamahimust, ilma täiendavaid teenuseid pakkumata on otsustanud suurendada. See, et50 aasta jooksul peame oma maalapi põhimõtteliselt uuesti ostma, kas on õige?“ teoretiseeris Ansip.

Ka ei pea peaminister vajalikuks maa uut hindamist, et need, omavalitsused, kes on määra 2,5%ni tõstnud, saaks veel rohkem maksu kasseerida.

„Tallinnas toimuv ei ole normaalne, kuid inimesed peavad otsustama valimistel, millist maamaksu tahavad,“ lisas ta.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed