20. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vitsut soovitas opositsioonivolinikel maksta tagasi omandireformiga võetu

Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut soovitab sundüürnikele tehtud riikliku ülekohtu heastamist ebaõiglaseks pidavatel volinikel maksta linnakassasse summa, mille nad omandireformiga isiklikult võitsid.

„Mul on ettepanek nendele valjuhäälsetele kriitikutele, kes said oma korteri või maa külmkapi hinna eest erastada: kui te peate oluliseks inimeste võrdset kohtlemist ning teil on sendi eestki riigimehelikku südametunnistust, siis makske linnakassasse see summa, mille te tänu omandireformile kokku hoidsite,” tegi Vitsut tänasel volikogu istungil ettepaneku, vahendas Raepress.

Tema hinnangul võiksid Tallinna sundüürnikele korteri müümise vastased lahutada oma eluaseme või maa turuhinnast selle erastamismaksumuse EVP-des ja kanda vahe linna tuludesse. „Nii võiksid toimida näiteks reformierakondlased Remo Holsmer, kes on saanud Tallinnas Müürivahe tänavas korteri 16 800 krooni eest, ja Ülle Rajasalu, kes sai erastada Pirital maad hinnaga 37,5 krooni ruutmeeter,” soovitas Vitsut.

Ettepanekuks ajendas Vitsutit ta sõnul kriitika, mille on pälvinud linna otsus heastada sundüürnike ebaõiglast kohtlemist omandireformi käigus. „Kõik, kes vähegi suudavad ja tahavad mäletada, peaksid ju teadma, kuidas reformiga jäeti meie rahva üks osa ilma õigusest oma elamispinnale,” meenutas Vitsut. „Kõik teised said kollaste kaartide eest oma korteri või maatüki erastada.”

Volikogu esimehe hinnangul tuleks arvesse võtta sundüürnike elu mürgitanud pidevat pinget, avalikku näägutamist ja aastaid kestnud ebakindlusega tekitatud moraalset kahju. „Kokkuvõttes läheb õigus oma kodule sundüürnikele väga kalliks maksma, mis on selgelt väga ebaõiglane võrreldes muudele elanikele osaks saanud kohtlemisega,” rõhutas Vitsut. „Pole välistatud, et see ebaõiglus tuleb ükskord inimõiguste rikkumisena Eesti riigil hüvitada.”

Volikogu otsuse kohaselt saavad viis sundüürnike peret Kesklinnas oma korteri osta. Tänases päevakorras on samasisulised eelnõud Põhja-Tallinna, Lasnamäe, Nõmme ja Kristiine linnaosa kohta. Valdavalt on tegemist väikeste, ühe-kahetoaliste ja põhjalikku remonti vajavate elamispindadega.

Kuna linnavalitsus ei kavatsegi opositsioonifraktsioonide kriitikat korterimüükide aadressil kuulda võtta, siis ei pidanud opositsioon võimalikuks võtta osa nende eelnõude menetlemisest tänasel volikogu istungil ja lahkus protesti märgiks saalist. Las linnavolikogu keskfraktsioon koostöös vene saadikurühmaga toimetab korteriäri ise ja võtab selle eest ka vastutuse, leiab opositsioon.

Reformierakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu ning Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioonid mõistavad hukka Keskerakonna poolt juhitava linnakorterite odavmüügi. Opositsioon leiab, et korterite otsustuskorras müügid sundüürnikele ei taasta õiglust, vaid loovad uut ebaõiglust. Opositsioon on korduvalt juhtinud linnavalitsuse tähelepanu sellele, et kontrollitakse odavkorterite ostjate tausta, kuid seda pole siiani tehtud. Taaskord on volikogusse toodud eelnõud, kus kortereid ei saa mitte abivajajad, vaid inimesed, kes omavad juba kinnisvara või koguni mõisa. Sundüürnike seas "väljavalitute" klassi tekitamine pole mitte ainult ebaõiglane, vaid ka korruptsiooniohtlik.

Kui osade väikeste ja remontimata korterite puhul on linnavalitsus öelnud, et neid keegi ei tahagi, siis miks inimesi üldse nõnda koledate korteritega mõnitada, küsivad opositsioonifraktsioonid linnavalitsuselt.

Tänasel õhtul müüb Tallinna Linnavolikogu valitud isikutele maha 51 korterit kogusummas 460 000 krooni. Aastatel 2002-2006 on linn müünud sundüürnikele 969 korterit kokku 6,2 miljoni krooni eest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785