17. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Colliers: Leedu ärikinnisvaraturul tõotab kasvu Panevezys

Rahvusvahelise kinnisvaravahendusfirma Colliers soovitab Leedu ärikinnisvaraturul tähelepanu pöörata Panevezysele, mis on oma asukohalt ideaalne logistikakeskuseks ja maa maksab seal umbes 5-6 korda vähem kui Vilniusesvõi Kaunases.

Panevezysel on strateegiliselt mugav geograafiline asukoht, Via Baltica, tööjõu olemasoluja head hinnad on muutnud Panevezyse atraktiivseks mitte ainult Leedu, vaid ka Läti ja Eesti ettevõtete seas.

Schengeniga liitudes on Leedul võimalus pakkuda kiireimat teenust võrreldes teiste Balti riikidega. Samuti on oodata kasvu ka hotellinduses, mida mõjutavad kindlasti Schengeniga ühinemine, uuendatud lennujaamad, SPA-de ja sanatooriumite avamised.

Colliers Internationali iga-aastane kinnisvaraturu ülevaade näitab Leedu ärikinnisvaraturu stabiliseerumist. Ennustatakse, et järgmise kahe aasta jooksul ületab büroo- ja kaubanduspindade pakkumine nõudluse, samal ajal kui laohooned on juba täna jõudnud intensiivsesse kasvustaadiumisse.

Lisaks Vilniusele on ärikinnisvara turu kasvu märgatud ka teistes Leedu linnades.

2007. aastaltuli turule kokku 32 000 ruutmeetrit uut büroopinda. Vastavalt Colliersi turuülevaatele kasvab see number sel aastal veel 75 000 ruutmeetri võrra. Aastal 2009 on plaanitud kuni 147 000 ruutmeetrit uusi büroopindu. "Kui Vilniuse büroopindade hulk turul jõuab 403 000 ruutmeetrini, siis on turg rahuldatud ning vabade pindade hulk võib pisut kasvada,” sõnas Marek Kavalevski, kes on Colliers International Leedu tegevjuht.

Tema sõnul on ka Kaunase turg ärkamas - sel aastal valmib 3 000 ruutmeetrit büroopinda, eelmine aasta tuli turule 5 000 ruutmeetrit büroopinda ja aastal 2009 on oodata kuni 43 000 ruutmeetrit uut pinda. Klaipedas tuleb sel aastal turule 22 000 ruutmeetrit büroopinda, mis kokkuvõttes rahuldab kogu nõudluse turul.

Kaubanduskeskustes on endiselt vabu pindu väga vähe ja üürihinnad on olnud suhteliselt stabiilsed ja on seda ka aastal 2008.

Laopindade turul on linnadest endiselt esikohal Vilnius ning pealinna peetakse ka Leedu logistikakeskuseks, kus aastal 2007 kasvas kõnealuste pindade maht rohkem kui kolm korda. Klaipedas on paljud projektid täna planeerimisfaasis.

Colliers International paneb kokku ärikinnisvara ülevaateid. Colliers International on sõltumatult tegutsevate firmade ühendus, mille 267 kontoris 57 riigis üle maailma töötab üle 10 000 töötaja. Colliersi esimene kontor Baltikumis avati 2004. aastal Riias, Leedu kontor 2005. aastal Vilniuses. Eesti kontor, kus täna töötab 16 inimest, tegutseb 2006. aasta kevadest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785