Uus Maa: iga odav kinnisvaraobjekt kaubaks ei lähe

Ostjad on väga hinnatundlikud, ent ei saa
öelda, et kaubaks läheb kõik, mis on odav. Vastupidi, ostjad valivad endale kodu
väga täpselt, kirjutab Uus Maa Kinnisvara analüütikAnnika Jakobson
veebruari turuülevaates.

Inimesed eelistavad kvaliteetselt ehitatud rohkete lisaväärtustega elamispindasid. Siiani aga on turul suhteliselt vähe hea hinnaga ja ostjate nõuetele vastavaid kortereid. Seetõttu müüakse kõrgelt hinnatud asukohas ja kvaliteetse ning stiilse viimistlusega korterid, mis on müügis ka mõistliku või soodsa hinnaga, sageli kiiresti ära.

Korterite hinnatasemes jätkus väike langus, nii Harjumaal kui Tallinnas langesid korteriomandite hinnad keskmiselt 2%. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga on hinnad langenud 7-8%.

Vaadates hinnalangust linnaosade kaupa, siis enim on veebruaris hinnad langenud magalakorteritel, kuid statistika järgi näiteks kesklinnas keskmine korteriomandi tehinguhind tõusis. Tegemist on siiski statistikaga ning ilmselt on keskmine hinnatõus kesklinnas tingitud kallimate korterite suuremast osakaalust kogutehingutes, mitte reaalsest korterite hinnatõusust.

Hindade alanemist võib pidada üheks olulisemaks teguriks turuaktiivsuse kasvu ehk tehingute arvu suurenemise juures. Näiteks magalapiirkondades on tehingute keskmine hind veebruaris enim langenud ning seetõttu on seal ka tehinguaktiivsus rohkem tõusnud. Võrreldes 2007. aasta kõrgeimate keskmiste hindadega märtsis ja aprillis on Tallinna korterite hinnalangus siiani 12%.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

detsember 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed