5. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Iirimaa ja Balti riigid juhivad langust Euroopa eluasemeturul

Läinud aastal langesid elamispindade hinnad enim Iirimaal, Saksamaalja Balti riikides, selgub Briti kinnisvaraekspertide liidu RICS värskest Euroopa kinnisvaraturu ülevaatest.

Mitmes Euroopa riigis aeglustus hinnatõus läinud aastal märkimisväärselt. 2007. aasta läheb ilmselt ajalukku kui aasta, kus Euroopa kinnisvarabuum lõppes, märgib ülevaade. Põhjuseks mitte niivõrd USA rämpslaenudest alanud torm finantsturgudel, kui „lihtlabane” laenuintresside tõus.

Kõige suurem langus toimus Iirimaal, kus eluasemete hinnad kukkusid 7% ehk reaalnäitajates ligi kümnendiku. See mõjutab ka ülejäänud Euroopat, sest just kodumaal kiire hinnatõusu läbi teinud kinnisvara tagatisel laenu võtnud iirlased on olnud ühed aktiivsemad kinnisvarainvestorid ka mujal Euroopas, märgib ülevaade.

Staari rollist on välja langenud ka Balti riigid, kus elamispinna hinnad kasvasid ajavahemikus 2000–2006 reaalnäitajates 200% või rohkemgi. 2007. aastal pühkis aasta teine pool esimeste kuudehinnatõusu minema ning Eestis langesid näiteks Tallinnas korterite järelturul hinnad ca 6%. Kruntide hinnad on mõnes Eesti linnas langenud 40%. Kui arvestada Eesti kõrget inflatsiooni, siis on isegi hindade paigalpüsimine võrreldav langusega Iirimaal.

Läti käekäik on vähemalt Riia linnas Eestiga sarnane, kuid peamine hinnalangus on toimunud vanades Nõukogude Liidu ajal ehitatud elamutes. Leedus ei anna hinnalangus veel nii tugevalt tunda, kuid müük aeglustub ning müümata kinnisvara hulk kasvab.

Iirimaa kõrval langesid eluasemete hinnad märkimisväärselt ka Saksamaal – 6%. Enim tõusid hinnad mullu Poolas –28%. Kokku oli vaatluse all 21 riigi eluasemeturg.

Hindade muutus 2006/2007

Iirimaa-7,0Saksamaa-6,0Kreeka-0,5Eesti-0,5Taani-0,5Portugal 0,4Hispaania3,0Holland4,0Itaalia4,0Prantsusmaa4,0Austria5,1Šveits5,3Ungari6,0Soome6,0Belgia7,0Suurbritannia9,0Rootsi10,0Norra10,0Island15,0Küpros15,0Poola28,0

Allikas: RICS

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785