Kuidas riik 32 miljoniga pügada sai

Riigiprokuratuuris hakkab kohtukõlbulikuks
küpsema kriminaalasi, mille sisu - kui uskuda kahtlustusi - ei jää oma
jultumuselt kuulsatele maadevahetustehingutele kuigi palju alla, tõsi, summad,
millega riik pügada sai, ei ulatu sadadesse miljonitesse, vaid "kõigest" 32
miljonini.

Asjaosalised on kaks edukat ärimeest, Hansapanga Grupis karjääri alustanud ja viimastel aastatel OÜ Baltreal Investi ja mitme suurejoonelise projektiga seotud Sander Kaus ja Sven Maanurm, ning nende tuttav Sulev Tammemäe, kirjutas Eesti Ekspress. Kõiki kolme kahtlustatakse tehingus, mis tekitas Kaitseliidule üle 32 miljoni krooni kahju.

Kaitseliidu Tallinna maleva juhid avastasid, et neil on hädasti tarvis endale saada 1000ruutmeetrine maakild vaikses rohelusest rikkas rajoonis aadressil Uus-Tatari 25a. Valitsus andis Kaitseliidule loa võõrandada avalikul enampakkumisel Tallinnas Võistluse 4a / Filtri tee 8a asuv hoonestatud kinnistu (pindala 9401 m2, sihtotstarve - riigikaitsemaa) kui vara, mis ei ole vajalik Kaitseliidu põhikirjalise tegevuse arendamiseks, ning nimetatud vara müügist saadavate vahendite arvel omandada Tallinnas Uus-Tatari 25a asuv hoonestatud kinnistu (pindala 1101 m2, sihtotstarve - ärimaa) kui vara, mis on vajalik Kaitseliidu põhikirjalise tegevuse arendamiseks, noortemaja ja arhiivi rajamiseks. Eksperthinnangute kohaselt on tegemist võrdväärsete kinnistutega.

Uus-Tatari 25aomanik olinovembris 2005 OÜ Delenbridge, selle juhatuses oli Kaus koos Sven Maanurmega. Väärib tähelepanu, et samal ajal, 2005. aasta novembris, asus Kaitseliidu ülema nõunikuna tööle Sulev Tammemäe - mees, kes varem töötanud BRC juristina ja tänagi töötab koos Kausi ja Maanurmega Baltreal Investis.

Kaitseliit ostis krundi firmaltDelenbridge, ent missuguse hinnaga?Kaitseliidu 2006. majandusaasta aruandest soetas, et Kaitseliit soetas Tatari 25a kinnistu 46,5 miljoni krooni eest, audiitori arvates võib see hind olla turuhinnast kõrgem. Prokuratuuri hinnangul kaotas Kaitseliit tehinguga vähemalt 32 miljonit krooni. Enampakkumine kujunes Kaitseliidu jaoks eriti edukaks, kuna võrdsetele väärtustele hinnatud objektide vahetusest teenis Kaitseliit veel täiendavad 18,15 miljonit krooni.

Milles seisneb kahtlustus? Kõiki kolme kahtlustatakse "Karistusseadustiku" § 2172 järgi usalduse kuritarvitamises - teise isiku varaliste huvide järgimise kohustuse rikkumises, millega tekitati suur kahju.Sulev Tammemäed nähakse skeemis täideviijana, Sander Kausi ja Sven Maanurme kaasaaitajatena. Kaitseliit sai kahju, ostes Uus-Tatari 25a 1000ruutmeetrise hoonestatud kinnistu 46,5 miljoni krooni eest, s.o hinnaga vähemalt 32 miljonit üle turuhinna.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

detsember 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed