27. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KVKV kogutud uusarenduste hinnalangused ületasid pool miljardit

Täna Kinnisvarakrahhi Visuaali blogisse lisatud hinnalangused on Eesti uusarenduste viimase poole aasta hinnalangetuste mahu viinud üle poole miljardi krooni.

Praeguse seisuga on alates 2007. aasta juulist erinevatel Eesti uusarendustel hindasid kokku langetatud 510 469 837 Eesti krooni väärtuses. Kokku on toimunud 292 hinnalangust.

„Turusegmentide või piirkondade lõikes hinnalangetustel suuri erinevusi ei ole. Langenud on nii korterid, paarismajad kui krundid. Nii Tallinna kesklinnas hea asukohaga piirkondades kui linnapiiridest väljas või muudes Eesti piirkondades, Tallinnast eemal,“ kirjutatakse KVKV pressiteates.

„Keskmisest rohkem on negatiivsemaks muutunud arendusväljavaadete ja väheneva nõudluse tõttu langenud kruntide hinnad. Viimase aja trendid uusarenduste hinnalangustes on suured, kogu maja puudutavad hinnalangused.“ KVKV sõnul elustaks turu arendajatepoolne kiire ja piisav hinnalangetus. „Aktiviseerunud müük tooks kiiret rahavoogu ja parandaks ettevõtte likviidsust, samal ajal kui teised arendajad piinlevad väheaktiivsel negatiivse väljavaatega turul edasi.“

KVKV andmetel lasevad arendajad seisma jäänud projektide puhul kõigi müümata jäänud korterite hinnad alla. Teine olulisem trend nende sõnul on arendajatepoolne avalik hinnalangetuste reklaamimine. „Selgelt on toiminud strateegianihe hindade hoidmiselt või hindade tõstmiselt hindade langetamisele. Kiireid langetajaid ja avalikult välja reklaamitud hinnalangetusi on saatnud edu. YIT Kodu oma mitmete suurte hinnalangetustega on müügiaktiivsuses näidanud silmapaistvat edu,“ kirjeldas KVKV viimasel ajal Eestis valitsenud olukorda ning lisas, et kohati pole suured, kogu maja hõlmavad hinnalangetused mõnel teisel arendajal sama suurt müügiaktiivsust kaasa toonud.

Kinnisvarakrahhi Visuaal on sõltumatu infokanal, mille peamiseks eesmärgiks on jälgida uusarenduste (nii korterelamud, ridaelamud kui krundid) turul toimuvaid hinnaliikumisi ja selle info moonutamata kujul võimalikult kiirelt ning täpselt esitamine. Kinnisvarakrahhi Visuaal ei ole huvitatud hinnaliikumise suunast vaid vabast, ausast ja õigest infolevist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785