26. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuamet: erilise tähelepanu all on eluasemelaenuvõtjad

Maksu- ja Tolliamet kontrollib 2007. aastal eluasemelaenu võtnud isikute tuludeklaratsioone eesmärgiga tagada tasutud laenuintresside õigesti deklareerimine kohe esimesel laenu deklareerimise aastal.

Loe aripaev.ee online-intervjuud maksude teemal

Maksu- ja Tolliameti teenindusosakonna juhataja asetäitja Hannes Udde sõnul on sel aastal hulgaliselt isikuid, kes deklareerisid eluasemelaenu intresse, kuid on unustanud vastava tõendi oma internetipanga kaudu Maksu- ja Tolliametile edastada, teatas amet.

“Mitmetel deklaratsioonidel on deklareeritud intresside summa suurem, kui seda on panga poolt esitatud intresside tasumise tõendil,” märkis Udde tulude deklareerimise probleeme kommenteerides. “Samuti on suurendatud eluasemelaenu sihtotstarbe kasutamise protsenti võrreldes eelmise aasta deklaratsiooniga,” lisas Udde. Eelpool nimetatud probleeme on sel aastal esitatud deklaratsioonides esinenud kokku üle 3000 korral.

Kõik tuludeklaratsioonid läbivad esmase kontrolli. Vajadusel viib amet koostöös kliendiga läbi täiendava kontrolli. Täiendavasse kontrolli võetakse 2007. aastal võetud eluasemelaenu intresside deklareerijad ja isikud, kelle deklareeritud andmed erinevad ametile teadaolevaist andmeist, samuti kontrollitakse deklaratsioone juhuvaliku alusel.

Maksuhaldur paneb rõhku tuludeklaratsioonides uute eluasemelaenude intresside deklareerimise kontrollile, kuna on tarvis jälgida, kas seaduses kindla eesmärgiga antud soodustust on kliendid kasutanud eesmärgipäraselt. Deklaratsioonide ülevaatamisest on kasu ka kliendile, kuna vigade õigeaegne avastamine aitab vältida suuremaid probleeme tulevikus.

“Nendel, kel tuludeklaratsioon esitatud, soovitame jälgida oma personaalset tuludeklaratsiooni juures olevat infolehekülge e-maksuametis, kust saab informatsiooni oma deklaratsiooni esmase kontrolli tulemuste kohta,” nõustas Udde.

Üldreeglina, kui e-maksuameti kaudu esitatud deklaratsioon ei vaja esmase kontrollimise tulemusena lisakontrolli, tagastatakse enammakstud tulumaks maksumaksja tuludeklaratsioonis märgitud pangakontole 5 tööpäeva jooksul pärast deklaratsiooni esitamist.

Tänaseks on 2007. aasta tuludeklaratsioone esitatud üle 325 tuhande. Eelmisel aastal jäeti kontrollide tulemusel tagastamata 11 500 isikule 38 miljonit krooni tulumaksu.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785