21. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Osta või müüa? Raisakotkad otsivad saaki

Uus Maa Kinnisvarabüroo tegevjuht ütles täna toimunud kinnisvarakonverentsil, et raisakotkad on üles tõusnud ning otsivad haigeid loomi, keda alla neelata. Neist tehinguist on oodata 50% tootlust.

Mulle väga meeldib lugeda analüütikute prognoose, ütles Mika Sucksdorff tänasel Äripäeva kinnisvarakonverentsil. "Paljud mu tuttavad arvavad, et juhtub nii nagu Maris Lauri ütles, et tuleb ports pankrotte ja siis hakkab turg jälle üles minema. Kas nii aga juhtub, me ei tea. Näeme ehk aasta lõpuks," rääkis ettevõtte juht.

Sucksdorffi sõnul on tore lugeda statistikat, aga see on väga üldine ning võime välja lugeda valesid asju: "Järelduse tegemiseks ei tasu vaadata vaid ühte graafikut. Tuleb rääkida inimestega ja viia end asjaga kurssi."

"Kui mina ostsin Soomes oma esimese korteri, siis sõbrad ütlesid, et oled täitsa sooda. Samas olid sõbrad väga meelitatud, sest selles kesklinna korteris oli hea koos käia. Kui korteri umbes viie aasta pärast maha müüsin, olin teeninud umbes 30%. Sõprade ahastuseks ostsin samal päeval uue korteri, ja seda samas majas. See oli just selline korter, millest olin unistanud, rõdu ja avara köögiga.

Korter on ikkagi investeering umbes viieks aastaks. Kui vaadata aga spekulandi pilguga, siis turul on praegu ka väga häid investeerimisvõimalusi. Raisakotkad on üles lennanud ja otsivad neid loomi, kes on haiged ja kokku kukkunud. Seal on tootlus 50%.

Ostjaid on praegugi, kes peavad üürihindu liiga kalliks, kes loovad oma esimest ühist pesa või vajavad suuremat pesa, välismaalased ja fondid. Investorid helistavad ja küsivad, kas meil on midagi, näiteks inimesi, kel on koduvahetuslaenuga kiire või hätta jäänud arendusi," rääkis kinnisvaraettevõtja.

Kas kinnisvara osta või müüa? "Mina ütlen, et võite teha seda mõlemat. Häid tehinguid saab teha alati, sõltumata parasjagu valitsevast turuolukorrast. Nagu kingsepa lastel pole kingi, pole Uus maa kinnisvarabüroo juhil oma kodu. Nagu teate, paljud on minu kabinetis käinud ja pakkunud oma objekti. Olen aga paar hiirekest omale ära fikseerinud ja ootan õiget hetke. Piirkonnana olen endale välja valinud Nõmme. Aga ka Tallinna kesklinnas, Kadriorus ja mujal on häid objekte, kus tootlus on garanteeritud. Võib öelda, et kinnisvaraturu põhi on juba käes," rääkis ta.

Täna toimus MTÜ Kinnisvara Magnaadid ja Äripäev ühistööna korraldatud kinnisvarakonverents „Investeering kinnisvarateadmistesse aitab ellu jääda muutlikus turuolukorras“.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785