15. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lõuna-Eestis on trend maad osta meelelahutuskeskuste tarbeks

Lõuna-Eestis avaldus IV kvartalisuus trend ningsuuremaid maaüksusi on hakatudmeelelahutuskeskuste rajamise eesmärgil ostma.

Tartusstabiliseeruskorterite pakkumismaht, kuid Pärnus oli pakkumine selgelt üle nõudluse, kirjutas Uus Maa oma IV kvartali turuülevaates.

Tartu korteriturg muutus IV kvartali lõpus taas aktiivsemaks. Protsessi on tõuganud arendajate uusprojektide hinnalangetused, mida võibki lugeda IV kvartali märksõnaks. Hinnaalandusega on läinud kaasa mitu suurarendajat, projektipõhiseid müügihindu korrigeeriti 10–20%, mõnel juhul ka rohkem.

Uusi korterelamuprojekte ei ole pakkumisse lisandunud. Vanade korterite turul hakkab pakkumismaht stabiliseeruma. Elamukruntide turul kestab ülepakkumine ning hinnanguliselt on Tartu ja selle lähiümbruse arenduspiirkondades 350 vakantset krunti. Majade turul on pakkumishinnad laia ulatusega ja korrastamata, mis muudab otsustamise raskemaks. Uudse trendina on hakatud tundma huvi suuremate maaüksuste vastu, kuhu saaks rajada välimeelelahutuskeskusi

2007.–2008. aastal lisandub Tartusse hinnanguliselt ka 30 000 ruutmeetrit uut kaubanduspinda, millest 2/3 paikneb kesklinnas. Kaubanduskeskuste nõudlus ületab suures proportsioonis pakkumist. Kasvab ka nõudlus müügieesmärgiga büroopindade järele, kuna ettevõtted soovivad lisaks oma põhitegevusele investeerida ka kinnisvarasse.

Elamispindade prognoositav planeeringumaht on 65 uut korterelamut kogupindalaga 136 000 m, mis tähendab 1200–1400 uut korterit. Trendiks on arendustegevuse nihkumine linnaäärsetele aladele. Tööstusparkide turul on tänaseks arendajad ülereageerinud ning pakkumise maht ületab nõudlust.

Pärnu linna korterite pakkumine on tunduvalt suurem kui turunõudlus, seepärast on ka müügiperioodid pikenenud. Uute korterite hindu ei ole rohkel arvul langetatud ning need on praeguses turusituatsioonis siiski ülehinnatud ning oodata on edasisi korrektsioone. Müügihinnad on läbinud mõningase languse, ennekõike just järelturu korterite osas. Hinnalangus jääb praegu kuni 10% piirimaile. Üüriturg on jätkuvalt aktiivne.

Pärnu äripindade turul on kõrgelt hinnatud kvaliteetsed kaubandus ja büroopinnad. Büroopindade üürihinnad kuus on 150–190 kr/m ja pikemas perspektiivis on oodata ka uute keskuste lisandumist Pärnu kesklinna.

Pärnus ületab elamispindade pakkumine nõudluse. Mitu uut korterelamuprojekti on müümata, kuna hinnad on kõrged ning ostuhuvilisi napib. Edasist hinnalangust veavad eelkõige uusarendused, mille korterid on Pärnu elanike sissetulekuid arvestades liiga kallid. Äripindade turul leiavad uued pinnad kiiresti üürnikud.

IV kvartalis vähenes Viljandis elamispindadega tehtud tehingute arv võrreldes III kvartaliga ca 20% võrra. Hinnatase langenud ei ole ning kuigi statistika näitab väikest hinnatõusu, võib öelda, et tegelikult on elamispindade hinnad püsinud samal tasemel.

Viljandis on valmimas uus sisustuskaubamaja Home Gallery, mis on praeguseks juba komplekteeritud ning üürilepingutega kaetud. Büroopindade kuuüürid Viljandis ulatuvad kuni 130 kr/m ning kaubanduspindade üürid 170 kr/m .

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785