13. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaraarendaja leiutas nipi kulude alandamiseks

Tänane Delovõje Vedomosti kirjutas, et A-klassi kontorihoonet arendav KOBE Investments AS leidis kulutuste kärpimiseks küsitava võtte, külmutades ehituse pooleks aastaks.

KOBE Investmentsireklaamprospekt lubab, et 10 000ruutmeetrine kontorihoone aadressil Väike-Paala 1 valmib 2007. aasta lõpuks. Tegelikult seiskus ehitustöö juba möödunud suvel. Hetkel on arendusobjekt külmutatud. Valmis on ehitatud vaid maja esimene korrus.

KOBE Investmentsijuht Veljo Kuusk ütles, et ehitustööde katkestamise otsus langetati mullu septembris, kui sai selgeks, et kinnisvarahinnad enam ei tõuse ja ka ehitushinnad hakkavadtasapisi langema.

"Selles situatsioonis otsustasimevõtta pausi ja vaadata, kuidas käituvad ehitushinnad. Põhjus pole kuidagi seotud sellega, nagupoleks meil raha," rääkis Kuusk. Ta lisas, et praeguseks on KOBE Investments saanud arendustingimusi muuta oma kasuks ning jätkab projektiga märtsis.

Hetkel pole küll veel teada, millise ehitusfirmaga KOBE Investments koostööd jätkab, kuid kindel on, et see maksab arendajale varasemast 10% vähem. Delovõje Vedomosti hinnangul hoiab arendaja konkreetse kontorihoone pealt kokku 15 miljoni krooni kandis.

Kuuse sõnul ei toonud ehituslepingu katkestamine kaasa täiendavaid kulutusi ning Väike-Paala büroohoone kontoripindadest on 60% juba üürilepingutega kaetud.

Büroohoone ehitaja OÜ Fund Ehitus juht Ott Kikkas oli teist meelt. Samas keeldus ta kommenteerimast, miks ehitusleping katkes.

Fund Ehituse tütarfirma juht Peep Roosmann ütles, et tema teada külmutati ehitus rahapuuduse tõttu. Arendaja polevat saanud jätkata, kuna pangad keeldunudlaenu andmast.

Arco Vara eksjuht Viljar Arakas ütles, et välista arendusprojekti külmutamisega saavutatavat kokkuhoidu, kuid juba alustatud ehituse peatamine tähendab tavaliselt siiski rahanappust või kinnisvara tulevase kasutaja puudumist.

AS Kolle direktor Igor Geller ütles, et tema hinnangul projektide külmutamisega raha kokku hoida ei saa. "Jah, ehitajad kärbivad praegu oma ootusi kasumile, kuid inflatsiooni pole paraku keegi veel peatanud," rääkis Geller ja lisas, et firma külmutas hiljuti kortermaja projekti, kuna pole ostjaid.

NCC Ehituse tegevdirektor Toomas Aak kinnitas, et viimase nelja-viie kuu jooksul on ehitushinnad tõepoolest langenud ega välistanud ka arendajate võimalikku kokkuhoidu. Samas ütles ta, et pooleaastane viivitus arendusobjekti väljarentimisel tähendab sekeldusi. "Kui klientidega on lepingud alla kirjutatud, siis ootavad arendajat ilmselt ehituse kokkuhoidu nullivad sanktsioonid," rääkis Aak.

KOBE Investments alustas tegevust 2006. aasta veebruaris. Sama aasta lõpuks oli ettevõte emiteerinud 51 miljoni krooni eest võlakirju. Investeerimisprogrammi raames omandas KOBE Investments 3 hektari suuruse maatüki Peterburi maantee ääres, kuhu ärihoonet ehitama hakkas. Projekti finantseerimiseks emiteeris kinnisvaraarendaja veel 65 miljoni eest võlakirju ning võttis ka pangalaenu.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785