12. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KVKV: YIT Kodu hinnalangus on strateegianihe

Kinnisvarakrahhi Visuaalikinnituseloli YIT Kodu esimene suurematest arendajatest, kes on teinud märkimisväärse strateegianihke oma tegevuses ning tulnud välja oluliste hinnalangustega, milles võitja on see, kes kiiremini korteritest lahti saab.

„YIT Kodul on eriti kindel soov korteritest kiiresti lahti saada. Vähemalt sellel arendajal ei ole soovi hinnalangusi peita, vaid oma kodulehel antakse nüüd selgelt hinna läbikriipsutamise ja hinnasoodustuse väljatoomisega märku, et nende hinnad on langenud,“ kirjutas KVKV.

Olukord kinnisvaraturul on KVKV kinnitusel kiiresti üpris keeruliseks muutunud. „Praegu aga, nagu näha, on nihked strateegias selgelt toimunud. Vanad strateegiad ja taktikad on asendunud uutega. Võitja on see, kes saab kiiremini korteritest lahti. Ka hinnalangetuse hinnaga. Võitja auhinnaks on turvaline likviidsuspositsioon.“

1. veebruar tõi kolm hinnalangust kogumahus üle 23 miljoni krooni. Filmi 6, Liivaoja 4 ja Liivaoja 6 olid enne Skanskaga seotud, kuid nende müük anti koos hinnalangusega üle Rime Kinnisvarale. „Liiga juhuslik kokkusattumine, et kolm projekti korraga alla hinnati. Samalaadselt YITi allahindlustele olid ka siin domineerimas suured, kogu maja hõlmavad hinnalangused.Üpris kindel, et sellele sammule eelnesid põhjalikud arutelud,“ kirjutati KVKV blogis.

Oluline strateegianihe tuli KVKV sõnul eile Arco Vara poolt. Hinnalanguste maht ja protsentuaalne langus pole küll väga suur, olles kokku 14,3 miljonit kroonija moodustades protsentides12,72 ja 10,09%, kuid seda huvitavam on olukord, kuna Arco Vara onKVKV sõnul nendeandmebaasides väga põgusalt hinnalangustega esindatud.

Arco Vara peaks KVKV kinnitusel olema üks viimastest suurematest arendajatest, kes ei ole veel suuremas mahus hinnalangusega välja tulnud. „Arco Vara esindajad on mitmel korral juba varasemaid hinnalangusi kommenteerides öelnud, et nemad hinnalangustega kaasa ei lähe. Oma osa pikemas venitamises võib olla ka börsistaatusel. Kuigi tegelikult on investorid oma sõna juba öelnud ja hinnalangus ei tule ootamatu halva uudisena,“ kirjuti blogis KVKV

„Hirm kinnisvaraturu suhtes on üpris suur. Kui Artig oli kiire langetaja ja sai mõnusalt kortereid müüa, kui YIT oli esimene suurematest majadest, kes hinnalanguse ajal ennast liigutas ja sai üpris mõnusalt kortereid müüa, siis Skanskal ja Arcol ei pruugi enam müük nii lihtsalt minna. Praegu on näha, et Skanska korterite müüki pole hinnalangus elavdanud. Arco müüki on veel vara kommenteerida.“ Nüüd aga on hinnalangused juba selgelt välja kujunenud ja loobumine hindade säilitamisest on selge teistlaadne strateegianihe.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785