8. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soomlaste uued majad viiakse Eestist laevaga

Puitkarkassil väikemaju ehitav Soome firma Teijo-Talot on esimesena Soome firmadest alustanud Eesti tehases valmistatud majade importi Soome. Esimene maja toodi laevaga Soome teisipäeva õhtul, kirjutab Soome majandusleht Kauppalehti.

Majast sai importtoode, sest Soomes on palganõudmised firma Teijo-Talo andmetel tõusnud taevani. "Me ei tahtnud seda teha, kuid Eestis on palgad umbes pool Soome omadest. Isegi algusest lõpuni tehases valmistatud maja tasub toomist. Üleveo hinnad maja hinnast on vaid 3 protsenti," räägib omanik ja juhatuse esimees Lasse Ojanen.

Ehkki majade toomine Eestist on firmas alles katsetusjärgus, usub Ojanen, et pärast teisipäevast esimest ülevedu see jätkub. "Maja pidas laevasõidu vapralt vastu, ka logistika polnud probleem," lausus Ojanen. Miks firma Eestist valmismaju hakkas tootma ja tooma, on lisaks madalatele palkadele Eestis ka tööjõu kättesaadavus.

"Eestis on ehituskriisi tõttu palju vaba tööjõudu. Soomes on täielik kriis," ütles ta. Ojanen lisas, et raksusi tekitavad teissugused standardid, samas materjal on odav. Akso-Hausi mahatehas asub Vasalemmas, kuhu Paldiski sadamasse on mõnikümmend kilomeetrit. Toodangu maht on 50 maja aastas, mis tahetakse tõsta peagi 100ni. Soome toodud esimene testmaja on seni müümata, kuid omaniku sõnul küllap läheb kaubaks.Soomes on Teijo-Talol 5 väikest tehast, neist põhiline on Perniös. Aastas valmib seal 100 maja. Ojanen ütles, et toodangut päris Eestisse viia pole neil siiski plaanis. "Ehkki Eesti maja on odavam, et plaani me tootmist sinna üle viia. Meil on sellepärast nii mitu tehast, et optimaalne majade vedamise teekond maanteel on 200 kilomeetrit. Tegu on äärmiselt raske veosega, mida tehakse öösiti," ütles Ojanen. Ta lisas, et maja müüakse Soomes täiskujul, alates vundamendist ja lõpetades tapeetidega.Tehas kavatseb laieneda ka Euroopasse, Saksamaal on alustanud esimene tehas, kus on valmimas esimesed kuus maja. Ojanen ütles, et Saksamaal on väga karmid ehitusnõuded ning arvab, et lähiajal karmistuvad need ka Soomes. "Maju võivad ehitada vaid selleks loa saanud ettevõtted, ehitustöölistel peavad olema ehituspassid," selgitas Ojanen. Lähiajal kavatseb firma tootmist alustada ka Baltikumis ja Poolas. Tänavu plaanitakse toota kokku 300 maja. Suurim, 5 miljoni euro suurune tellimustöö on Soomes, 28 vabaaja-maja tootmiseks Karjalohjale. 2006. aastal oli firma käive 2,6 mln eurot ja kasum 0,1 mln eurot. Firmal oli 0,8 mln eurone võlg. "Möödunud aastal oli käive 6 mln, tänavu juba 10 mln eurot," ütles Ojanen.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785