5. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Magnumi juhtide koostöö Altveega katkes järsult

Ekspankur Mart Altvee müüs osaluse Paljassaarde hiigelelamurajooni rajavas firmas ning taandus juhatuse esimehe kohalt. Magnumi juhid Aare Kurist ja Margus Linnamäe kavatsevad projekti kaasata uusi investoreid.

"Projekt sai osaliselt uued investorid. Sellega seoses lõppes meie töö ära," kommenteeris Mart Altvee kinnisvaraärist lahkumist. Altvee lahkumine juhatusest viidi äriregistris sisse reedel, 1. veebruaril.

Mees asus Paljassaare 48hektarilist arendustegevust juhtima endise jäätmehoidla piirkonnas kõigest viis kuud tagasi, pärast lahkumist SEB Eesti Ühispanga juhi kohalt mullu suvel.

"Algne arvamus oli tõesti selline, aga tuli väga hea pakkumine ja ei olnud mõtet ise vaeva näha," vastas Altvee küsimusele, miks ta projekti eestvedaja kohalt lahkus, kuigi ta veel mõned kuud tagasi pidas seda väga perspektiivikaks projektiks, mida saab arendada kümme aastat. Mullu septembris ütles Altvee, et projekti tuleb investeerida miljardeid kroone.

"Kuna pakkumine oli tänases turuolukorras väga soodne, siis oli mõistlik see vastu võtta," lisas ekspankur, kes tulevate plaanide kohta ei osanud veel midagi öelda.

"Ma puhkan natuke ja siis vaatan, mida edasi teha," sõnas Altvee. Ta ei soovinud tehingu hinda ega osaluse väljaostjaid avalikustada, vaid soovitas lisainfo saamiseks pöörduda arendust omava MM Grupi juhi Aare Kuristi poole, kes on ka Magnumi nõukogu liige.

Praeguse seisuga on Altvee firma Vahi Investeeringud Malm Investi omanikeringist välja ostetud ning ettevõte kuulub valdavalt Magnumi omanikule Margus Linnamäele.

"Taustaks seda, et Malm Invest OÜ-l (arendaja) oli arendusleping Ecobay OÜga (maa omanik). Tänases seisus saan kommenteerida nii palju, et MM Grupp kavandab muudatusi Ecobay omanikeringis eesmärgiga kaasata Ecobay projekti arenduseks täiendavat omakapitali ning sektoriga seonduvat oskusteavet," kommenteeris MM Grupi juht Aare Kurist.

Kurist lisas, et muudatustega seoses lõpetati ka Ecobay ja Malm Investi vaheline leping.

Paljassaare megaprojektid

"Kuna Malm Invest enam Ecobay projekti arendamisega ei tegele, lahkus Mart Altvee Malm Investi juhatusest ning müüs oma osaluse. Malm Investi nimi ja tegevusala muudetakse lähitulevikus," lisas Kurist.

Täpsemat infot ei soovinud Kurist veel välja käia. Näiteks seda, kas MM Grupile jääb enamusosalus või mitte.

Kinnisvaraarendusega enam mitte tegeleva Malm Investi juhatuse esimehe kohale asus Altvee asemel kaitsepolitseiameti endine politseidirektor René Teimann.

Naaberarendaja: pole ostmisest huvitatud"Vaevalt," vastas Paljassaarde 62 hektarile valdavalt elamupindu arendav KS Holdingu juht Peeter Tibbo küsimusele, kas KS Holding oleks huvitatud Ecobay projekti investeerima.

Tibbo polnud kursis Mart Altvee tagasitõmbumisega Paljassaare arendusprojektist. "Kui Mart Altvee asus projekti juhtima, kohtusime korra, aga suurt ma sellest projektist ei tea," nentis Tibbo. Mees ei pidanud tõenäoliseks, et Altvee lahkumise ja uute investorite kaasamise tingis kinnisvaraturu hetkeseis. "Ma arvan, et lühiajaline kinnisvaraturu nõudluse langus ei peaks nii pikaajalisi projekte mõjutama," lisas Tibbo.

Hüpoteek puudubMalm Investi 48hektariline maalahmakas on endiselt igasuguse hüpoteegita.

Samal ajal on Paljassaare teisel suurel arendusprojektil, mida veab KS Holding, Arco Vara Kadrioru Tivolil, Härmo Värgi koordineeritaval Veerenni arendusel ja ka SRV külmutud Harkukalda arendusprojektil sadadesse miljonitesse kroonidesse ulatuvad hüpoteegid pankade kasuks seatud.

KommentaarMart Altvee otsuseid projektist loobumisel saab kommenteerida ta ise, kuid mis puudutab Paljassaare poolsaare arenduspotentsiaali, siis siin tuleks pigem lähtuda linna nägemusest ja ala üldplaneeringust.

Richard Tomingas, Arco Vara nõukogu esimees

Kahtlemata võib piirkond olla tulevikus atraktiivne ning võimaldab terviklikku arendustegevust, kuid ajaliselt on tegu väga pika ning kapitalimahuka projektiga.

Arco Vara otsib uusi investeerimisvõimalusi praegu eelkõige väljaspool Baltimaid, kohtades, kus oleme tegutsenud juba mõned aastad.

Indrek Toome, SRV Kinnisvara omanikMa ei oska isegi spekuleerida, miks Altvee lahkus.

Perspektiivselt on see kahtlematult hea koht. Aga ma arvan, et see võtab üksjagu aega, enne kui seal kujuneb välja väärtuslik ala. Enne kümmet aastat ei saa teha kõige vähematki prognoosi.

Enne seda on aga hulk teisi piirkondi, mis on kinnisvaraarendajate huvi all lähemal ajal.

Meil on viie aasta üsna suured projektid paigas, aga Paljassaarde investeerimise kohta võiks öelda "never say never".

MIS ON MISEcobay projekt endises jäätmehoidlas

Eesmärk: jäätmaa muutmine umbes kümne aastaga Tallinnas Paljassaare poolsaarel elurajooniks.Maksumus: miljarditesHüpoteek: puudubOmanik: Ecobay OÜ, kuulub erinevate firmade kaudu 98% ulatuses Margus Linnamäele.Arendab: Malm Invest,kuulub erinevate firmade kaudu 98% ulatuses Margus Linnamäele.Endine Paljassaare sadamEesmärk: ideaalis elab 20 aasta pärast alal 10 000 peretEhitusmaht: 1 000 000 m2, 70% projektist võtab elamuehitus, firmadest on suuremad tegutsejad KS Holding 620 000 m2, Frasental 130 000 m2 ja Petromaks 52 000 m2Hüpoteek: KS Holdingul umbes 200 mln kr ASi Hansapank kasuksSeotud isikud: Peeter Tibbo, juhatuse esimees, kunagine Norma turundus- ja arendusdirektorNõukogu liikmed: Eero Olavi Makkonen, Ain Hanschmidt, Cardo Remmel, Olli Ensio Heinonen, Tapani Ensio TeeriahoOmanik: Bolton Realestate, mida omavad paarkümmend osanikku, 58% soome rahvusest

SEB Eesti Ühispanga endine juht Mart Altvee asus mullu septembris tööle Margus Linnamäe arendusfirmasse Malm Invest. Altvee juhtida oli Ecobay projekt, mis pidi muutma 48 hektari jäätmaad Paljassaare poolsaarel elurajooniks. Hiiglasliku maalahmaka omanik on teine Linnamäe firma Ecobay. Varsti muutub Ecobay omanikestruktuur.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785