Anu Saagim laseb Saare mõisal laguneda

Vaatamata muinsuskaitseameti
ettekirjutustele pole Laimjala vallas asuva Saare mõisa omanik Anu Saagim võtnud
midagi ette mõisakompleksi lagunemise peatamiseks, kirjutas Oma Saar.

“Olukord Saare mõisas on väga halb,” ütles Oma Saarele reedel mõisahoonete seisukorda inspekteerinud muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor Rita Peirumaa.Tema sõnul ei saa muinsuskaitse nõuda mõisakompleksi restaureerimist, küll aga seda, et hooned oleksid kaitstud ja nende säilimine tagatud.

Vaneminspektori sõnul on muinsuskaitsele probleemiks ka Anu Saagimiga ühenduse saamine, sest muinsuskaitse saadetud tähitud kirjad on lihtsalt tagasi tulnud. Kõige karmim sanktsioon, mida seadus võimaldab hooletu omaniku suhtes kohaldada, on Rita Peirumaa sõnul arhitektuurimälestise sundvõõrandamine.

Tuntud Soome disainerile Ristomatti Ratiale ja tema abikaasale Anu Saagimile kuuluv firma ostis ligi poole miljoni krooni eest endised Saare lastekodu hooned 2000. aastal ja plaanisid sinna rajada stuudiod kunstnikele ning hotelliruumid. Endise lastekodu hoonetekompleks läks ostjale maksma 450000 krooni, kirjutas Saaremaa.ee.

Varaseimad andmed Saare mõisast pärinevad 1562. aastast.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

detsember 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed