7. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinn otsib uusi võimalusi koolide remontimiseks erafirmade kaudu

Muutmisel olev raamatupidamise juhend ei lubaks Tallinnal jätkata senist skeemi koolide kiireks remontimiseks, sest linn ületaks sel juhul seadusega lubatud laenupiiri, mistõttu linnavõim kaalub uue skeemi kasutuselevõttu.

Rahandusministeeriumi juures koos käiv spetsialistidest koosnev raamatupidamise toimkond tahab muuta avaliku ja erasektori partnerlusprojekte käsitlevat korda ehk juhendit RTJ 17, mida järgides viis linn tunamullu läbi hanked kümne kooli remondiks, kirjutas Postimees. Viie kooli kordategemise õiguse sai Urmas Sõõrumaa firma ning teised koolid läksid Oliver Kruuda firma kätte.

Lepingute kohaselt teevad firmad ühe õppeaasta jooksul koolimajad korda ning linn ostab need igakuiste maksetega 30 aasta vältel tagasi. Praeguste arvestuste järgi maksaks linn näiteks 2009. aastal kümne kooli eest erafirmadele 106 miljonit ning ühtekokku tasuks linn aastate vältel 3,87 miljardit krooni.

Seejuures ei lähe aga tagasimaksmiseks minev summa linna pikaajaliste kohustuste hulka ehk seda ei arvestata linna laenukoormuse alla. Praegu valmistab linn ette hankeid järgmise 15 kooli remondiks, kuid kavatseb seda teha juba uue skeemi alusel, sest raamatupidamise toimkonna plaanitud muudatus ähvardab senise skeemiga jätkamise korral viia tagasimaksed linna laenukoormuse alla.

See aga tähendaks, et linn ületaks kohe ka seadusega lubatud laenukoormuse. Linna finantsdirektori Katrin Kendra sõnul toimuksid uued hanked juhendi RTJ 9 alusel, mis käsitleb kasutusrenti ning selle skeemi kasutamise korral ei läheks tagasimaksed laenukoormuse alla.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785