19. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaraarendaja Q Vara koondas 12 töötajat

Q Vara nõukogu esimees Alo Lillepea ütles täna aripaev.ee-le, et püsikulude vähendamiseks koondas kinnisvaraarendaja Eestis ja Lätis kokku 12 töötajat.

Lillepea rääkis, etQ Vara vähendas arenduse aastast kulubaasi 12 miljoni krooni võrra ehk koondanud Eestis 5 ja Lätis 7 inimest. Koondamine haaras kolmandikku Eesti ja poolt Läti töötajaskonnast.

Ühtlasi andis Lillepea mõista, et kedagi annab veel koondada ja see hoiakstäiendavalt kokku 4-5 miljonit krooni aastas. Selle tulemusena langeb Q Vara kulubaas18 miljonile kroonile aastas, millele lisandub intressikulu.

Lillepea tunnistas, et ehkki nad müüsid kinnistu Pärnu maanteel ja magusa kinnistu Sofias, on neil arendus- ja ehitustegevuse jätkamiseks vaja veel ligikaudu 100-150 miljonit krooni raha.

"Selle ainuvõimalik teekond on veel realiseerida mõni hea projekt ja lisaks investeerida Q Varasse juurde ka aktsiakapitali. Seda me siis järgmise aasta jooksul ka teeme," lubas Lillepea.

Q Varal oli 2008. aastal plaanis alustada kahe väga suure projektiga. Need olid Riias asuv Jonathani korterelamubrutopinnaga enam kui 40 000 ruutmeetrit ja 27 000 ruutmeetrine Taevasmaa korterarendusotse Tabasalu kõrval. Kas nendega tuleval aastal ka alustatakse, seda Lillepea paraku ei lisanud.

Kinnitamata andmetel on Taevasmaa arendusprojekt teadmata ajaks külmutatud.

Lillepea arvestuste kohaselt peab Q Vara olema tuleval aastal mitte suurem kui 2004, kuid suuteline Balti riikides tegema ligikaudu300-400 miljonit krooni arenduskäivet. Peale selle tuleb Lillepea sõnul olla"väga osav". Selliseid tegusid suudab kinnisvaraarenduse vallaskorda saata vaid käputäis inimesi, rääkis Lillepea.

Et ots-otsaga kokku tulla, vajab Q Vara ligikaudu200-250 miljoni kroonist aastakäivet.

Aripaev.ee küsis Alo Lillepealt ka seda, et mis moel on endine supermodell Carmen Kass Q Vara omanikfirma Marine Systemsi kaasomanik, kui äriregister seda ei näita."Küsige seda Marine Systemsilt.Minu andmetel on Carmen seal laenulepingutega reguleerinud selle, et temale kuulub 50% kasumist," vastas Lillepea.

Lillepea väitis täna aripaev.ee-le, et Carmen Kass ja Jürgen Järvik on olnud SLProductionsi (SLP) kaasomanikud firma algusest peale. EtSLP on Lillepeade kõrval praegu ka kolmas omanik, seda võib järeldada praegustest Evli Securities kliendikontol olevatest osadest.

Äriregister näitab, et SLP algsed omanikud olid võrdsetes osades Ivo Lillepea ja Alo Lillepea. Omanikud varjusidSuprema kliendikonto taha1. jaanuaril 2006. Sama aasta 1. juulil löödi osad jälle lahku, aga seekord kolmeks. Peale seda võis Ivo Lillepea SLPd pidada enda omaks11 300 kroonise jaAlo Lillepea 11 400 kroonise osamaksu ulatuses.

Ülejäänu, 17 300 krooni jäi endiselt Suprema kliendikontole. Viimane kanne tehti SLP omanike ringi selle aasta juulis, kui sinna ilmusSuprema Securities / Resident Legal Entity. Firma registrinumbri järgi on see praegu Evli Securities AS.

Ajakirjanduse andmetelmüüs kinnisvara vastu huvi kaotanud supermodellCarmen Kass oma enamusosaluse Marine Systemsis 2005. aasta sügisel. Jürgen Järviku firma Marine Systemsjäi tehingu tagajärjel Q Vara vähemusaktsionäriks.

Q Vara praegused arengusuunad, töös olevad ja külmutatud projektid olevat kõik börsiaruannetes kirjas ja neid Lillepea täna täpsustama ei hakanud.

Lillepea ütles, et ligikaudu 40 miljoni krooninekohustus Gild Arbitrage ja Global Opportunity ees pole mingi võlgnevus, vaid laen, mida firma pole võlgu jäänud. Pealegi on sellekulu on Q Varale null, kuna laen on vormistatud SLP nimele.

Lillepea sõnul olevat 40 miljoni kroonisest laenust 2 miljonit eurot (pisut üle 31 miljoni krooni - toim.) juba tagasi makstud ja seda tehti Sofia kinnistu müügist laekunud rahast. Ülejäänud laen plaanitakse tagasi maksta tuleva aasta teises kvartalis.

Aripaev.ee küsimusele,kust lisainvesteeringud Q Vara aktsiakapitali põhimõtteliselt tulla võiksid, vastas Lillepea, etfirmapraegused omanikud investeerivad sinna ise. "Me tahame investeerida ise aktsiakapitali laiendamisesse. Millal ja kui palju, teatame läbi börsisüsteemi," ütles ta.

Lillepea märkis ka seda, et lisaraha hankimiseks tuleks mõni hea projekt müüa. Mida head neil tuleval aastal üldse müüa on, seda Lillepea ei täpsustanud.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785