11. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohus: elamu kerkis lasteaia kohale ebaseaduslikult

Tallinna halduskohus tühistas Kuldala tee 11 kortermaja ehitusloa, kuna leidis, et Rae vald ja ehitaja on maja püsti pandud õigusakte eirates. Rae vallavanem Raivo Uukkivi ütles, et nemad pole eksinud ja vald kaebab otsuse edasi.

Kohus leidis, et Rae vald ja arendajafirma Koger &Partnerid on teadlikult eiranud kohustust järgida detailplaneeringut, ning tühistas Kuldala tee 11 ehitusloa.

"Loomulikult kaebab vald otsuse edasi," ütles Rae vallavanem Raivo Uukkivi. "Oleme siiani seisukohal, et vald ei ole millegi vastu eksinud, ja kahjuks on niisuguseid esimese astme otsuseid nähtud ennegi. Olen päris kindel, et see maja sinna jääb," räägib ta.

On märkimisväärne, et Rae valda ja Koger & Partnereid esindas kohtus üks ja seesama advokaat, Kristina Uuetoa-Tepper advokaadibüroost Tehver & Partnerid.

Uuetoa-Tepperi sõnul on hoone püstitatud igati seaduslikult ja ka Koger & Partnerid kaebab kohtuotsuse kindlasti edasi.

Advokaat: ärihoone poleks elurajoooni sobinudKohtus ütles vandeadvokaat, et elanikud pole kortermaja ehituse üle kaevanud ega kohtusse pöördunud ning et sobimatu olnuks keset elurajooni püstitada ärihoone.

"Vaidlusalune hoone on sisuliselt valmis ning kohalik omavalitsus ei saa isikut kohustada lammutama kehtiva ehitusloa alusel püstitatud ehitist," oli tema seisukoht.

Harju maavalitsuse õigusosakonna peaspetsialisti Ahto Pahki sõnul on vald käitunud vastuolus õigusaktidega. Tema sõnul tuleb vallal otsustada, kas minna äärmuslikku teed ja maja lammutada või viia uue detailplaneeringu järgi ehitus seadustega kooskõlla ja leida kõiki pooli rahuldav lahendus.

"Inimesed, kes sinna korterid ostsid, olid teadlikud kehtivast detailplaneeringust ja sellest, et sinna tuleb lasteaed. Minu arvates on inimestel õigus nõuda hüvitist, kuid see on igaühe enda otsustada," lisas ta.

Vallavanem: hüvitise küsimiseks puudub alusRae vallavanem Raivo Uukkivi ei näinud põhjust, miks inimesed hüvitist võiksid küsida. "Ei saa aru, millistest hüvitistest juttu on ja kelle käest neid soovitakse küsida. Vallalt hüvitise küsimiseks alus puudub. Seda lasteaeda, mis sinna plaanitud oli, ei tule kunagi. On aga plaanis rajada suurem lasteaed naabrusesse. Loodetavasti saame riigiga maaküsimuses kokkuleppele ja lasteaed valmib veel 2009. aasta sügiseks."

Peetri külavanema Ivar Liivamägi sõnul on vald eksinud kortermaja ehitamisel elanike õiguspärase ootuse vastu saada kodu lähedale ka lasteaed.

"Augustikuu seisuga oli Rae vallas lasteaia järjekorras üle 800 lapse, neist 400 vajaksid kohta kohe. Et vald rajab nüüd suurema, 120kohalise lasteaia, pole argument. Koalitsioonilubadustes on lasteaiakohtade arv 400-500," ütles Liivamägi.

Peetri külla Kuldala elurajooni pargi keskele ebaseaduslikult kerkinud 4korruselist korterelamut nimetavad kohalikud monstrumiks. Maja kerkis nii salamahti, et Kuldalasse korteri ostnud inimesed said sellest teada alles arendaja koduleheküljelt, kui korterid müüki tulid.

Kuldala elanikud tõstsid protesti ja pöördusid oma esindaja Kristjan Õimu kaudu Harju maavanema poole, kes leidis, et Rae vald on volitusi ületanud, ja algatas haldusmenetluse. Et Rae vald sellele ei reageerinud, kaebas Harju maavanem asja kohtusse.

Reedel avalikuks tulnud kohtuotsus tähendab teisisõnu, et Rae vald ületas oma volitusi, lastes Koger & Partneritel ehitada kahekorruselise, algselt lasteaiaks mõeldud hoone asemel 4korruseline ja 40 parklakohaga korterelamu.

Kommentaar

Andres KogerKoger & Partnerite nõukogu esimees

Minu jaoks on see üks arusaamatu vaidlus ja kohtuasi. Meie ei ole seal ka otse osalised. Huvitav on see, et siin on maavanem valla otsuse vastu, mõlemad on samast erakonnast - Keskerakonnast. Vald ise ei suutnud sinna lasteaeda ehitada ja meie soovisime ikka maa ära kasutada. Olles rääkinud ümbruskonna elanikega, olgem ausad, paljudele sobibki, et kärarikka lasteaia asemel tuleb vaiksem elumaja. Asjaga tegeleb meie jurist, kuid mingeid kompromisse pole me arutanud ja pole ka vajalik.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785