10. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Otepää looduparki golfikeskuse ehitamine lubatud, kodu rajamine mitte

Tänavu suvel avati ettevõtjate Jüri Korgi ja Aarne Saare eestvedamisel Mähe külas esinduslik 18 rajaga täismõõtmetes golfikeskus, mis laiutab looduspargi maadel.

Heino Võsu on tavaline bussijuht. Jüri Kork on Otepää prominent, kohaliku volikogu liige ja ettevõtja. Bussijuht Võsu ja prominent Korki ühendab see, et nad on Mäha külas krundinaabrid.

Eristab neid lisaks muule aga ka see, et üks meestest on Otepää looduspargi maadele ehitanud terve golfikeskuse, sellal kui teisel ei lubata püsti panna majapoegagi, kirjutas Tartu Postimees.

Heino Võsu sai juba 1990. aastate algul tagasi ligi 24 hektari suuruse maatüki, kus ta sündis, uueaastasaja alul otsustas Võsu vanematekoju elama asuda ning sinna endale ja pojale taas kodud ehitada.

Võsu tegi juba aastaid tagasi Otepää vallavalitsusele taotluse detailplaneeringu algatamiseks, ent selle kaotasid ametnikud ära. Tunamullu esitas Võsu uue avalduse. Paraku andis riikliku looduskaitsekeskuse Põlva-Valga-Võru regiooni juht Urmas Roht teada, et Võsul pole mõtet oma detailplaneeringu kallal edasi nokitseda. Pole mõtet viia läbi isegi mitte keskkonnamõjude hindamist.

Tänavu suvel avati Võsu maade kõrval ettevõtjate Jüri Korgi ja Aarne Saare eestvedamisel rajatud esinduslik 18 rajaga täismõõtmetes golfikeskus, mis laiub rohkem kui 70 hektaril. Golfikeskuse maadel on lisaks restoranile ning abihoonetele ka eramuid. 2004. aasta kevadel algatas Kork golfikeskuse rajamiseks esimese detailplaneeringu, mis sai juba suvel kehtestatud.

Ehkki toonane Otepää looduspargi juht Merle Anton soovis golfikeskuse rajamisele eelnevat keskkonnamõjude hindamist, seda lõppkokkuvõttes ei tehtud ning piirduti ühe firma keskkonnaalase konsultatsiooniga.

Küsimusele, miks nii suurele projektile keskkonnamõjude hindamist ei tehtud, jäävad praegu vastuse võlgu nii vallavolinik Kork, looduskaitseametnikud kui Otepää valla ehitusspetsialist Peeter Aunapu.

Saar ja Kork on aga looduspargi maadeomanike seas erandid. Otepää looduspark moodustab kenade kuplitega valla territooriumist lõviosa. Iga ehitusplaani elluviimiseks tuli varem küsida luba Otepää looduspargilt, nüüd aga annab loa riikliku looduskaitsekeskuse Põlva-Valga-Võru regiooni näpunäidete järgi Valgamaa keskkonnateenistus.

Valla ehitusspetsialisti Peeter Aunapu sõnul ütleb praegu keskkonnateenistus ära 90 protsendile taotlustele valda midagi ehitada. Põhjuseks on ilmselt eelmise aasta sügisel rootsi kardinaid näinud looduskaitsekeskuse toonane regioonijuht Ants Manglus, kes mõisteti tingimisi vangi seoses detailplaneeringuga, millele kooskõlastuse andmise eest ta võttis altkäemaksu.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785