14. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Linna raha eest kolm maja ja ehted

USA pealinna Washingtoni maksuametnikud varastasid väidetavalt tšekke võltsides kuue aasta jooksul vähemalt 20 miljonit dollarit (220 miljonit krooni) linna raha.

Eelmisel neljapäeval kohtusse jõudnud petuskeemi juhtinud kõrge maksuametnik jõudis endale süüdistuste kohaselt enne vahelejäämist mitu maja soetada.

Vargus sai võimalikuks, kuna linnaametnikel on õigus määrata tagasimakseid ettevõtetele, millelt on nõutud liiga kõrget omandimaksu. Washingtoni kontoris töötavad linnasulased tulid mõttele kirjutada välja ettevõtetele hüvitisena makstavaid võltstšekke, mille vahetasid sularahaks nad ise.

Varifirmade nimele kirjutatud tšekidSkeemi juht on süüdistuste kohaselt kõrgem maksuametnik Harriette Walters, kellele kuulus viimane sõna tšekkide heakskiitmisel. Avastatud pangadokumendid näitavad, et kokku võltsis Walters töökaaslaste, sõprade ja sugulaste abil 58 omandimaksu tagastamise tšekki. Raha kanti "firmade" arvetele, mille taga olid skeemi osalised.

Eelmisel kolmapäeval arreteeritud Walters - kelle ametlik aastapalk oli tänavu 81 000 dollarit (890 000 krooni) - pani uurimisaruannete kohaselt aastate jooksul isiklikult taskusse 8 miljonit dollarit (88 miljonit krooni).

Kolm maja ja luksuslikud ehtedFBI tunnistuste kohaselt ostis Walters väljapetetud rahaga endale muuhulgas kolm maja, mis maksid kokku 2,3 miljonit dollarit (25 miljonit krooni). Samuti käis ta šoppamas uhkes Neiman Marcuse poes, kus ta kulutas aastate jooksul kokku 1,4 miljonit dollarit (15 miljonit krooni). FBI agendid leidsid Waltersi kodust enam kui sada ehet, mille seast ei puudunud teemantsõrmused.

Juba 2001. aastast kestnud pettus paneb küsima, kuidas selline asi sai nii kaua edasi minna, ilma, et keegi oleks miskit märganud. Linnaametnikud ei jäänudki lõpuks vahele mitte sisemise kontrolli käigus, vaid alles siis, kui ühel pangatöötajal tekkisid kahtlused tšeki kohta, mis oli välja kirjutatud ettevõttele, mille olemasolu pangakonto omanik tõestada ei suutnud. Sestpeale hakkas FBI tšekkide liikumist jälgima.

25 aastat linnavalitsuse palgal olnud Waltersil oli Washington Posti allikate andmetel kaks eelist. Esiteks ei kontrollinud keegi tema tegevust ning ka audiitorid ei küsinud, miks linna välja kirjutatud omandimaksuhüvitised pidevalt suurenesid. Seda hoolimata sellest, et hüvitiste põhjendustena kaasa pandud dokumentatsioon oli mitmel puhul identne.

Teiseks olid Waltersi kolleegid nõus kahtlastele paberitele alla kirjutama, kuna ta tegi neile kalleid, sealhulgas rahalisi kingitusi. Kolleegide abi oli petturitel hädasti tarvis, kuna dokumendid vajasid nelja inimese allkirja, enne kui arvuti tšekid väljastas.

Juhtivad maksuametnikud astuvad tagasiNüüd otsitakse vastutajat. Paljud näitavad näpuga muidu heas kirjas olnud linna finantsjuhi Natwar Gandhi poole. Gandhi, kes sai uurimisest teada kaks kuud tagasi, ütles Washington Postile, et tal on asjast teada saamise hetkest kõhus keeranud.

Neli juhtivat maksuameti töötajat on juhtumi pärast juba tagasi astunud ning nii tagasiastujate kui ka süüdistatavate arv võib veel kasvada.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785