8. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kofkini kahtlane kiirvõit

Tallinna linnapea Edgar Savisaare kauase sõbra Aleksander Kofkini riiulifirma, millel puudus vajalik tegutsemiskogemus ja mis pakkus konkurentidest kõige madalamat hinda, sai rendile magusa äripinna vanalinnas, endises Pärli kohvikus.

Kesklinna vanema Marek Jürgensoni allkirjaga jõustus teisipäeval otsus, millega Meriton Food Boutique OÜ sai 25 aastaks rendile kohviku- ja poeruumid Pika/Nunne/Laia tänava nurgal, min on tuntud Pärli kohviku majana.

Firma loodi vahetult enne rendikonkurssiKaks nädalat enne rendikonkursi väljakuulutamist loodud firma kuulub ärimees Aleksander Kofkinile ja tema esindaja firmas on Kofkinile kuuluva Meritoni Hotelsi juhatuse esimees Peedu Zeiger.

Rendikonkursi tingimustes oli, et võitja väljaselgitamisel arvestatakse lisaks üüri suurusele pakkuja eelnevat tegutsemiskogemust pakutaval kasutusotstarbel ja äriruumide kasutamisega seotud tegevuskava. Rendi alghind keldriruumidele oli 60 krooni ruutmeeter ja esimese korruse kohvikule 200 krooni ruutmeeter.

Võitja eiras kahte peamist renditingimust

Võitja Meriton Food Boutique'i pakkumine eiras kahte põhitingimust. Ta pakkus kõige madalamat rendihinda - keldriruumide eest 70 krooni ja esimese korruse ruumide eest 220 krooni ruutmeeter - ega omanud mingit varasemat kogemust, sest polnud veel õieti tegutsema hakanudki.

Nende äriplaan aga oli valikukomisjoni esimehe, kesklinna vanema asetäitja Jüri Lumbi kinnitusel kolmest pakkujast parim. Samuti pakkusid nad suurimat investeeringut - 14 miljonit krooni.

Mingit garantiid investeeringu tagamiseks linnaosa ei küsinud ja Zeigeri sõnul nad seda ka ei esitanud. Meritoni kaubamärk on tema sõnul ise garantii kinnituseks ja seda tõi ka Lump põhjenduseks, miks võitjat usaldati.

Äriplaani kohta lausus Lump, et võitjafirmal oli see läbimõelduim. "Ta lubas renoveerida kanalisatsiooni, elektrisüsteemi, ventilatsiooni. Edasi tuleks sinna kohvik, buffet-restoran, bistroo-kalarestoran ja eksklusiivsete toidukaupade pood," kirjeldas Lump.

Kaks muud äriplaani olid Lumbi sõnul lahjad. Kõrgeima rendihinnaga Vost Grupp OÜ ja OÜ Köögikaubad puhul ei sobinud komisjonile, et investeeringud taheti teha kolme firma peale. Komisjon pidas seda riskiks.

See, et Kofkin osales riiulifirmaga, polnud komisjoni jaoks probleem: usaldati meest, kes firma taga.

Ühe pakkujana esinenud OÜ Köögikaubad, OÜ Hiiekivi ja OÜ Kolmjalg esitavad konkursi suhtes protesti.

Alexander Kofkini firma konkursil osalemise kohta. Komisjon vaatab selle läbi lähema nädala jooksul, lausus Lump. "Ilmselt komisjon seda ei rahulda," jätkas ta.

Kofkini esindaja Peedu Zeiger ei tahtnud plaanidest rääkida. Ka ei öelnud ta, kas välismaal elav Kofkin oli ise sel korral kohal Tallinnas.

Edgar Savisaar ei leidnud aega eile rääkida.

Rentija kahtlustab kokkumänguProtesti esitanud firma juht kahtlustab, et rendikonkurss oli lubatud Kofkinile, sest komisjon ei hoolinud konkursi tingimustest.

"Tingimustes oli kirjas, et enne antakse kirjalik pakkumine, siis tuleb 15 minutit läbirääkimisi komisjoniga ja siis võib esitada oma lõpliku pakkumise komisjoni määratud tähtajal. Läbirääkimistel paluti aga kohe öelda oma viimane pakkumine. Kui me protestisime, anti meile 45 minutit," rääkis hoones juba kaheksa aastat pinda rentinud OÜ Köögikaubad omanik Anne-Pii Saare.

"No lõpuks tegime kirjaliku pakkumise, kus saime hinda vaid muuta, aga sisu selle ajaga ju ei saa."

"Kui küsiti, et kuidas läbi saame, ütlesime, et meil on olemas juriidiline leping koostöökava kohta. Komisjon noogutas ja ütles, et siis on kõik hästi," rääkis Saare.

"Kindlasti oli see talle (Kofkinile - toim.) ära lubatud," lisas ta.

Edgar Savisaar ja Alexander Kofkin - ammused sõbrad Ärimees Alexander Kofkin on alati olnud oodatud külaline Keskerakonna juhi ja Tallinna linnapea Edgar Savisaare Hundisilma tallu.

Meeste tänaseni kestev sõprus sai hoo IME (Isemajandava Eesti) aegadel. Üks oli juba tollal jõukamaid Eesti päritolu ärimehi ja teine kiire tõusuga poliitik.

Nõukogudeaegne sõprus1975. aastal Eesti NSVst emigreerunud Kofkin asutas Austria-Šveitsi ärimehena 1989. aastal Eestis Kompeximi tütarfirma Estkompeximi. Ettevõte sündis tänu headele suhetele plaanikomitee esimehe Gustav Tõnspojaga ja tänu Moskva poliitilisele toele ühisfirmade loomisel.

Bistroode ja Pingviini jäätise firma üks osanik oli Kofkin, teine liha-piimatööstuse ministeeriumi büroo. Tõnspoeg oli samal ajal Edgar Savisaare ülemus. Olnuks mõeldamatu, et nendel aastatel Kofkin ja Savisaar teineteist ei tundnud.

Kofkin ei unustanud Savisaart ka nn lindikriisi ajal 1995. aasta sügisel, kui Savisaar muutus paljude jaoks ajutiselt väljaheidetuks.

2000. aastal soetas Savisaare esimesest abielust sündinud poeg Erki endale Tallinnas Udeselja tänaval 94,7 m2 korteri. Ostu finantseeris Kofkinile kuuluv OÜ Capital Investment Group, kelle kasuks seatakse hüpoteek summas 775 000 krooni.

Andis raha raamatu jaoksMõistagi ei ütelnud Kofkin rahalisest abist ära, kui Savisaarel oli vaja kirjastada telliskivimõõtu raamat "Peaminister".

Kofkini Grand Hotel Tallinn on valimistel olnud Keskerakonna valimisstaap ning seal on keskerakondlased rõõmustanud või kurvastanud. Ka mulluse jõulupeo pidasid Savisaare alluvad Tallinna linnavalitsusest selles kohas.

Kibekiirelt teoks saanud äritehing

5. septembril kantakse äriregistrisse OÜ Meriton Food Boutique20. septembril otsustab linnavolikogu välja kuulutada rendikonkursi avalike läbirääkimistega pakkumisega5. oktoobril ilmub teade konkursi kohta Postimehes30. oktoobril oli pakkumiste laekumise tähtaeg, kell 12.15 avati kolm ümbrikku30. oktoobril alates kella 13.00st käisid osalejad oma äriplaani kaitsmas, neile anti aega 30 min täiendusi teha5. novembril tegi komisjon otsuse, et võitja on Meriton Food Boutique6. novembril kirjutas kesklinna vanem otsusele allaAllikas: Äripäev

Kes on kes

Nemad otsustasid Kofkini firma kasuksKomisjoni esimees: Jüri Lump - Tallinna kesklinna vanema asetäitjaliikmed: Ruth-Kaja Pekk - Tallinna kesklinna halduskogu linnavarakomisjoni esimeesMarju Kübar - Tallinna kesklinna valitsuse rendipinadade osakonna juhatajaAngela Reinlaid - Tallinna kesklinna valitsuse rendipindade osakonna peaspetsialistMarika Pärn - Tallinna kesklinna valitsuse ettevõtluse sektori juhatajaBoris Dubovik - Tallinna kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna juhatajaErkki Paabut - Tallinna kesklinna valitsuse arendusnõunikToomas Õispuu - linnaplaneerimise ameti juhataja

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785