8. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

BREC Kinnisvara: Pärnu "arhitektuuripärlite" hinnad tunduvad kõrged

BREC Kinnisvara projektijuhtimise osakonna juhtaja Kristjan Soometsa sõnul tunduvad Pärnu linna poolt müüki pandudajalooliste majade hinnad kõrged, kuid müümisega venitamine ei anna tema sõnul rahalises plaanis mingit efekti.

“Kuna tegemist on unikaalsete ja ajalooliste hoonetega, on väga keeruline ennustada, kas ja millise hinnaga ostjad leitakse. Kui kinnistu ja hoone peamiseks sihtotstarbeks planeeritakse äriotstarbelist vara, on võimalik kinnisvara tasuvuspunkt üheselt välja arvutada. Kui aga objekt soetatakse isiklikuks tarbeks, mis mõnede kinnistute puhul ka võimalik on, pole ühest turuväärtust võimalik välja tuua kuna asjale omistatakse emotsionaalne väärtus, mis sõltub muudest asjaoludest kui turu keskmine m2 hind,” kommenteerisSoomets küsimust, millise summa võiks linn müüki pandudmajade eest saada.

“Tõesti, hinnad tunduvad kõrged ja on kaheldav, kas keegi soovib praegu näiteks 30 miljoni kroonist investeeringut teha. Samas ei saa välistada, et sellised ostjad on olemas,” kommenteerisSoomets objektide hinda ning lisas, et potentsiaalsed ostjad vaatavad ka vara koormavaid lepinguid, mõnede objektide vähese huvi põhjuseks võib saada ka ostja nägemusega mittehaakuv üürileping või liialt hiline vara valduse üleandmise kuupäev.

“Kindlasti oli optimism kinnisvaraturu kasvu ja positiivsete muutuste osas kogu majanduses eelmisel aastal tunduvalt kõrgem kui praegu. Kogu kinnisvarasektoris valitseb hetkel ülepakkumine ja ostjad ootavad hindade korrigeerimist, paljud investorid soovivad vahendid pigem kinnisvarast välja võtta kui uusi investeeringuid teha. Selles kontekstis on otsus vara müüki panemise kohta praegusel hetkel küsitav, kuna aga tegemist on unikaalsete objektidega, ei oma püsivad negatiivsed emotsioonid nii olulist rolli,” kommenteerisSoomets müüki paneku aja õigsust.

Samas ei annatema sõnul müümisega venitamine rahalises plaanis mingit efekti, sest lähiperspektiive arvestades pole tema sõnul ootust hinnakasvule. “Müügi edasilükkamine ja hoonete vähene hooldus võib aga tulevikus väärtust hoopis vähendada,” lisas Soomets.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785