3. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leedo majad said kõrgust juurde

Saaremaa ärimehe Vjatšeslav Leedo kinnisvarafirma sai Kristiine linnaosa keskerakondlaste toel rohelise tule kõrgete kortermajade ehitamiseks eramute vahele, ehkki linnaosa ehituskomisjon soovitas vaid kahekorruselisi maju.

Leedo kinnisvaraarendusfirma Compakt Kinnisvara OÜ soovib Kristiinesse Tihase tänavale ehitada kolme kortermaja kokku ligi 70 korteriga. Compakt Kinnisvara kuulub Leedo firmale Saare Finants AS, kes on olnud Keskerakonna suursponsor viis aastat tagasi. Kristiine linnaosa juht ja halduskogu esimees on samuti Keskerakonnast.

Ümbrus on seal veel vaikne: eramajad ja üks kolmekorruseline ridaelamu. Eriti täbar on olukord Tihase 19 maja elanikel, kelle eramu jääb kõrgete korrusmajade vahele vangi. Maa ostis Compakt Kinnisvara 2006. aastal kokku kolmelt omanikult ja neile on seatud ühishüpoteek 9,6 mln kroonile. Maatükkide suurus on 2000 ruutmeetrit ja 1600 ruutmeetrit. Majad tulevad kolme- ja neljakorruselised, alguses tahtis arendaja suuremat mahtu ja viiekorruselisi maju. Sõpruse puiestee äärde kerkiks sama planeeringuga ka viiekorruseline ärihoone, mida arendab Riverwoods OÜ.

Pinged tekkisid septembris halduskogu istungil. Kristiine linnaehituse komisjon leidis, et majad on liiga suured, ja tegi otsuse, et halduskogule esitatakse detailplaneeringu eskiisi mittetoetav eelnõu. Komisjonis osalenud linnaosa vanema asetäitja Aleksander Raide nõustus sellega.

Keskerakond otsustasSeptembri lõpus halduskogul oli aga Leedo firma eest välja pandud teinegi eelnõu, linnaosavalitsuse poolt. See toetas eskiisiprojekti antud mahus. Esmalt pandigi hääletusele toetav eelnõu ja hääled halduskogus jagunesid pooleks - neli keskerakondlasest liiget poolt, neli muud liiget vastu. Otsustavaks sai koosoleku juhataja poolthääl, kelleks oli halduskogu keskerakondlasest esinaine Natalia Vaino. Mittetoetavat eelnõu keegi enam ei hääletanud.

Halduskogu aseesimees, sotsiaaldemokraat Ardo Ojasalu astus komisjonist välja. "Mul ei ole mõtet olla komisjoni liige, mille otsustest mitte midagi ei sõltu, ja suvaline ametnik võib ruulida oma äranägemist mööda," sõnas ta. "Kui komisjonide olulisi ettepanekuid ei soovita arvestada, ei ole mul vaja oma pingelisest tööajast mitu tundi niisama mõttetult kulutada demokraatia mängimisele."

Komisjon soovitas Ojasalu sõnul ehitusmahtu vähendada: Lehe ja Tihase nurgale mitte üle kahe korruse, näiteks ridamaja. Sõpruse pst äärest Tihase äärt mööda võiks majad olla langeva korruselisusega: Sõpruse puiestee ääres viis korrust ja Tihase 19 kõrvale mitte üle kolme korruse. "Kohatu on ju selline planeering, kus Tihase 19, kes ei soovi selles planeeringus osaleda (1,5-2korruseline ühepereelamu) jääb madalam kui kaks tema kõrval seisvat kortermaja!" sõnas Ojasalu.

Majaomanik protestibTihase 19 omaniku Lukreetsia Saksa sõnul pakkus arendaja suvel, et ostab maja ära. Ta keeldus. Majas elab vanem poeg Tõnis Liin perega, kes kirjutas suvel arendajale ka kirja, et üle kahe korruse ei tahaks naabrusse. Siiski tuleb temast ühele poole kolme-neljakorruseline, teisele poole kolmekorruseline maja. "Ma kuulen sellest teie käest," sõnas Tõnis eile. "Kindlasti protestin."

Nende eramu on haaratud ka detailplaneeringusse ja selle asemele võib ehitada kolmekorruselise 17 korteriga maja. "Mis parata, kunagi tuleb see maja müüa, kui enam rahu ei ole. Siis on krunt vähemalt väärtuslikum," ütles Lukreetsia Saks.

Kristiine linnaosavanema asetäitja Aleksander Raide ütles, et linnaosavalitsus otsustas eskiisi toetada, sest arendaja tegi järeleandmisi. Kristiine linnaosa üldplaneering lubab üksikuid kõrgemaid kortermaju eramajade vahele.

Leedo võttis küll eile telefoni, kuid tal polnud aega küsimusi kuulata. Compakt Kinnisvara OÜ juhatuse liige Maik Teiv lausus, et poolteist korrust on niigi maha tõmmatud ja ka autokohti mahub majade alla 1,5 iga korteri kohta.

Majade ümber autod ei mahu, sest krundid ehitatakse üsna piirini täis, rääkis linnaosa arhitekti kt Taimi Kaup.

Teivi sõnul on eskiisi kooskõlastused peaaegu kõik võetud ja see on detailplaneeringu algatamise faasis. "Tõnise kirja võtsime teadmiseks," lisas Teiv. "Tema kõrvale tuleb 2,5 korrust, ta sai ka aru, et ta ise ei pea oma krundile kohe midagi ehitama."

Compakt Kinnisvara Tallinnas kõva arendajaEhkki kahjumis, on Leedo kinnisvaraarendusfirma Compakt Kinnisvara Tallinnas ja Harjumaal hulga maid ja maju kokku ostnud ning mõne maa ja kinnistu ka müünud.

Compakt Kinnisvaral on Kristiines Tedre tänaval praegu müügis neljakorruseline varsti valmiv maja 28 korteriga, mis asub 1600ruutmeetrisel maal. Selle detailplaneering jõudis vaidlustes Harju maavanemani, sest naabrid protestisid parkimiskohtade vähesuse jm vastu.

Tänavu mais ostis Leedo peaaegu terve puumajatäie kortereid Tallinna kesklinnas Võistluse tänaval, et neist üürikorterid teha. Talle kuulub elamumaa Kadaka teel, kinnistud Tartu mnt 114, Peetri vallas ja Nõmmel, kuhu on kavas kaks kortermaja ehitada. Lisaks maad Saaremaal.

Compakt Kinnisvara tütarfirmale Compakt Maadehaldus kuulub maid Kuusalus ning Lääne- ja Ida-Virumaal. Müünud on arendaja Tallinnas kinnistu Köie 8, kuhu on kerkinud Groosi Kinnisvara kaudu müügis olevad kaks kortermaja. Samuti on müüdud kinnistuid Saaremaal ja kinnistu Tallinnas Raua 59.

2006. aastal oli Compakt Kinnisvara 1,5 mln kroonises kahjumis 7 mln kroonise käibe juures. Kahjum oli ka 2005. aastal.

Mis on mis - asutatud 2004. aastal, osanik Vjatšeslav Leedo osalusega Saare Finants.

Compakt Kinnisvara

- omab maju ja maid Tallinnas ja Harjumaal, tütarfirma kaudu ka Lääne- ja Ida-Virumaal.

Kes on kes - Peamiselt Saaremaal tegutsev ettevõtja, muu hulgas mandri ja Muhu vahelist praamiliiklust korraldava Väinamere Liinide omanik.

Vjatšeslav Leedo

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785