2. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvarakrahh varitseb büroopindu

Lähema paari aasta jooksul võib Tallinnas tühjaks jääda umbes kolme Ühispanga peahoone jagu uusi büroopindu, mis sunnib arendajaid hindu korrigeerima või projektide valmimist helgemasse tulevikku lükkama.

"Ei saa surmkindlalt väita, et tuleb tugev büroopindade ülepakkumine, aga selline risk on suur," sõnas ASi Arco Vara tegevjuht Viljar Arakas. Ta lisas, et Arco Vara arvutuste järgi on 2009. aasta lõpuks oodata umbes 185 000 ruutmeetri ehk rohkem kui üheksa SEB Eesti Ühispanga renditava Tornimäe kõrghoone jagu uute büroopindade valmimist. Nõudlust jätkub aga vaid umbes 120 000 ruutmeetrile.

Arakase sõnul sõltub nõudluse ja pakkumise suhe majanduse kasvutempost. "Kui majandus kasvab jõudsalt, vajavad ettevõtjad uusi inimesi ja uusi pindu. Kui aga firmajuhid peavad oma kulutusi koomale tõmbama, kasvab vakants büroohoonetes," kommenteeris Arakas.

aripaev.ee suurima reklaambänneri on viimastel kuudel vallutanud just büroopindade reklaamid. "Kodu Sinu firmale," kutsub värskes reklaamis Norra investoritele kuuluv arendaja Gildhall ettevõtteid kolima Mustamäe teele kerkivasse kaheksakorruselisse büroohoonesse.

Majanduse jahtumine toob büroopindade ülekülluse"A-klassi büroopindade turul Tallinnas seisab tõesti ees märkimisväärne pakkumise tõus," sõnas Gildhalli juht Jaan Kelder. Samas ei julgenud mees täpsemat prognoosi teha, kuna tema sõnul pole kõik arendusprojektid tänaseks pankadest täies mahus finantseerimisotsuseid saanud. "Turu üldist rahunemist ja majanduse jahtumist arvestades on võimalikud edasilükkamised või mahtude vähendamised," nentis Kelder.

80 kroonini ulatuvad kinnisvarabüroo Uus Maa andmetel ruutmeetri hinnakõikumised A-klassi büroopindadele Tallinna eri piirkondades.

1Partner Kinnisvara arendusjuht Ragnar Everest nägi büroopindade turul otsest seost majanduskasvuga. "Majanduse üldise jahtumise korral lükatakse kolimise ja laienemise otsuseid kindlasti edasi," tõdes ta.

"Praegu on tunda küll trendi, et arendatakse rohkem büroopindasid, kui võiks eeldada nõudlust, seda eriti Mustamäe suunal," rääkis Everest. Ta lisas, et hätta jäävad eelkõige need arendajad, kelle likviidsus on väike ja kes ei saa ehituse lõppjärgus hindu alandada kõrge ehitushinna tõttu.

BREC Kinnisvara äripindade hindamise juht Timo Tammaru uskus, et arendustegevusele tõmmatakse pidur peale veel enne, kui tõsine ülepakkumine jõuab tekkida. "Mitmed projektid nihkuvad aasta-paari võrra edasi," sõnas ta. Tammaru lisas, et raskustesse satuvad ennekõike arendajad, kes on maad ostnud buumi ajal ehk viimase paari aasta jooksul ning kes pole piisavalt kapitaliseeritud.

Oluliseks saab pindade lisaväärtus

Arendajate sõnul saavad büroopindade müümisel määravaks kõikvõimalikud lisandväärtused. "Murelikud peaksid olema arendajad, kelle projektide asukoht pole rentnikule atraktiivne. Ma ei näe selles traagikat, kuna külma lihapirukat ka ju keegi järgmisel päeval ei osta," sõnas E.L.L. Kinnisvara juhatuse esimees Aldo Dapon.

Murelikud peaksid olema arendajad, kelle projektide asukoht pole rentnikule atraktiivne. Ma ei näe selles traagikat, kuna külma lihapirukat ka ju keegi järgmisel päeval ei osta.

Aldo Dapon, E.L.L. Kinnisvara juhatuse esimees Ka peavad arendajad tähtsaks parkimisvõimaluste tagamist, samuti ollakse valmis hindu korrigeerima. Everesti sõnul elavad ülepakkumise turul üle need arendajad, kel on vaba omakapitali ja võimalus karmistuvates konkurentsitingimustes teha hinnakorrektuure. "Üks lahendus võib olla kas või viimaste korruste ehitamata jätmine," lisas Everest.

"Oluline on logistiliselt soodne asukoht, kergesti leitav ja tänavalt hästi nähtav, hea maine ning tänapäevaste tehnoloogiliste lahendustega hoone, mille läheduses peab olema lahendatud ka parkimine," võttis klientide nõudmised kokku Tammaru.

Elisa: praegu oleks meil palju rohkem büroopindu valida Sami Seppänen

Elisa Eesti ASi tegevjuht

Elisa kolib oma peakontori uue aasta alguses E.L.L. Kinnisvara arendatud Sõpruse Ärimajja. Tegime oma otsuse poolteist aastat tagasi ja siis ei olnudki eriti teisi valikuid. Nüüd kindlasti oleks valik palju suurem olnud ja kliendi seisukohast on see väga hea. Hinnast ma ei räägi, aga loomulikult toimusid selles osas läbirääkimised. Pidasime lisaks hinnale oluliseks ühistranspordi lähedust, hoone tänapäevasust, paindlikku siselahendust ja piisavaid parkimiskohti.

Kui majandus märgatavalt jahtub, siis kasvab ka vabade äripindade arv kiiresti, aga loodetavasti seda ei juhtu.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785