14. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Savisaare Kanada laenuandja naudib sooduskorterit Tallinnas

Edgar Savisaare ammune sõber ja laenuandja, Kanada ärimees Ervin John Hopp rendib 12. aastat hiigelsuurt korterit Toompeal turuhinnast mitu korda odavamalt. Lisaks maksis Tallinn viimase ajani tema eest kommunaalkulud. Hoppi üür on väikseim mis tahes Tallinnas pakutava üürikorteri omast.

Vanahärra Hoppil on Kanadast Eestisse asju ajama tulles alati mugav peatuspaik Toompeal Toom-Kooli 13 hoovimaja III korrusel, Kanada esinduse peal ja suletud Toom-Kooli restorani kõrval, kirjutas Äripäev.

Sisuliselt naudib Hopp munitsipaalkorteri hinnaga korterit. Sundüürnikelt küsib linn ruutmeetri eest 20 krooni lisaks kommunaalkuludele. Kuid munitsipaalmajad asuvad tavaliselt linnaserva tühermaadel ja Toompeal 150ruutmeetriseid kortereid neile ei pakuta.

Hoppi tähtajatuks kasutuseks saadud korteri akendest avaneb kaunis vaade Tallinna lahele. Ta maksab korteri eest linnale kuus koos käibemaksuga 7800 krooni, mille eest saaks Tallinnas ühe-kahetoalise korteri kesklinnas.

Tallinna linnapea, kadunud Jaak Tamm ja linnavolikogu esimees Koit Kaaristu andsid Hoppile selle korteri 1995. aastal rendile ruutmeetri hinnaga 40 krooni pluss käibemaks. Lisaks hakkas linn maksma korteri kommunaalkulusid, välja arvatud vesi ja elekter.

Linnavõimu vahetused ei toonud Hoppi korteri osas suuri muudatusi. Kaks korda on renti seoses elukalliduse tõusuga korrigeeritud: 2006 mais 41 kroonile ja 2007 mais 44 kroonile ruutmeetri eest. Reaalne hinnatõus on koos lisanduva käibemaksuga 5 krooni ruutmeeter. Lisaks maksab Hopp teist aastat ise kommunaalkulud, 8 krooni ruutmeetri eest.

Maksuametil ei ole võimalik linnavalitsust madala üürihinna eest pureda, kuna seaduse järgi ei ole taoline tehing omavalitsuse jaoks erisoodustus ja seega ei pea sealt ka keegi kui kingituselt tulumaksu maksma.

"Pind, mis 1995. aastal kasutusse anti, oli halvas seisukorras ning vajas remonti," selgitab kesklinna vanema asetäitja Jüri Lump. Lepingus ei sätestatud investeerimiskohustusi, kuid rentnik ise korrastas pinna. "Rentniku väitel investeeris ta selle pinna esialgseks korrastamiseks 1,5 miljonit krooni. Linn vastavaid investeeringuid ei kompenseeri."

Ervin Hoppi ei õnnestunud kaks nädalat tabada ei tema Toronto ega California kodu telefonilt. Ka e-kirjale ta ei vastanud ja ka tema siinne mobiiltelefon ei tööta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785