11. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vanhanen: Tallinn pakub meile liiga odavat krunti

Viru hotelli omanikfirma Pontos OY direktori Yrjö Vanhaneni sõnul ei vasta Tallinna poolt pakutava krundi väärtus olemasoleva krundi väärtusele.

Tallinna linnavalitsus pakub Viru hotelli juurdeehituse keelamise eest hotelliomanikele kompensatsiooniks 1132 ruutmeetri suurust maatükki Tallinna bussijaama kõrval Odra tänava ääres.

Pakutavale maatükile aadressil Odra tn 3 / Lastekodu tn 33 saaks ehitada kuni üheksakorruselise maja.

"Eile saadetud Tallinna linnavalitsuse poolne pakkumine on esimene märk linna poolt tekitatud olukorra lahendamiseks, kuid esmahinnanguna võime öelda, et pakutava krundi väärtus ei vasta olemasoleva krundi väärtusele, rääkimata viivitamisest tulenenud kahju kompensatsioonist," ütles Vanhanen.

Arendaja on Tallinna linna seadusevastase viivitamise tõttu kaotanud tänaseks mitusada miljonit krooni. "Ei pea olema kinnisvaraekspert mõistmaks, et pindadel Viru keskuse küljes ja Tallinna Bussijaama taga on erinev väärtus," märkis Vanhanen.

1999. aastal oli Pontos OY nõus investeerima Viru väljaku arendamisse ning ehitama koostöös linnaga maaaluse bussijaama ning sama kinnitas tollane linnavalitsus. Viru Keskuse hoonetekompleksi koos bussijaama ja kaubanduskeskusega peetakse üheks Eesti parimaks avaliku- ja erasektori koostööprojektiks.

"Tänaseks on Viru Keskusest kujunenud Tallinna süda.Keskust külastab iga päev umbes 30 000 inimest. Kui olime omapoolsed kohustused täitnud ning keskuse koos munitsipaalile olulise infrastruktuuriga valmis saanud, taganes linn kokkuleppest ning keeldus ebaseaduslikult ehitusloast ning kogu teemast tehti valimistele suunatud poliitiline populism,"selgitas arendaja.

Seaduslikult on arendajal õigus ehitusloale. Pontos OY on vastavalt kokkuleppele ehitanud valmis maalaluse bussijaama ning kinnitatud planeeringu kohaselt peaks Viru Keskuse juurde veel 19 x 20 põhjapindalaga juurdeehitus.

"Praeguseks loodan, et asendusmaa pakkumine on siiski linna sisuline soov ebaseadusliku olukorra lahendamiseks, mitte aga järjekordne näiline tegutsemine ja keerutamine," lisas Vanhanen.

Praegune situatsioon, kus linn taganeb kokkulepetest ja ei pea kinni seadusest on tugevaks ohu märgiks ka teistele investoritele.Vanhaneni sõnul ei usu ta, et praeguses majanduse jahenemise faasis linn aga potentsiaalsete investorite eemale peletamisest huvitatud on.

Pontos OY on investeerinud viimase 10 aasta jooksul kokku Tallinna kesklinna üle 1500 miljoni krooni. Tänases situatsioonis on ettevõtte eesmärgiks endiselt ehitusluba.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785