4. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arakas: Paljassaare arenduseks on vaja väga head ideed

Arco Vara juht Viljar Arakas peab Paljassaare arengut nõukogudeaegsest rasketööstusega piirkonnast kaasaegseks linnakeskkonnaks loomulikuks.

"Kui vaadata Tallinna kaarti, siis Paljassaare on üks ilusamaid kohti, avatud merele, lähedal kesklinnale. Samas kui seal kandis ringi sõita, avaneb teine pilt. Sovjetlik linnakultuur asetas sinna kanti palju rasketööstust. Paljassaare võib areneda pikemas perspektiivis edukaks elu- ja ärikeskkonnaks. Aga see võtab pehmelt öeldes palju aastaid aega," ütles Arakas.

Endine SEB Eesti Ühispanga juhatuse esimees Mart Altvee asus tööle Malm Investi juhatuse liikmena, kus ta hakkab vedama hiigelprojekti, mille eesmärk on täis ehitada 48 hektarit tühja maad Tallinnas.

"Tööstus peaks sealt ära kolima. Projekti edukus taandub sellele kui kiirelt toimub selle piirkonna transformatsioon," kommenteeris Arco Vara juht Paljassaare uue projekti võimalikke raskusi.

Arakase sõnul vajab selline suurprojekt tugevat kontseptiooni, isegi midagi seninägematut. "Kui tuua turule sadu tuhandeid ruutmeetreid, peab ikka väga hea kontseptioon olema," nentis ta. "Aga see ala on vinge!"

"Sisutu ja ideetu projektiga sellises kohas hakkama ei saa. Vaja on kandvat idee, mis tooks kohale kriitilise hulga elanikke ja käivitaks nö lumepalliefekti, mis tooks sinna aina rohkem inimesi. Paljassaarde on ju tulemas ridamisi mastaapseid projekte. Elukeskkonda saab arendada samm-sammult. Praegu liigub arendus kesklinnast ülespoole," rääkis Arakas, märkides, et infrastruktuur ja loodus toetavad projekti, kuid vaja on tugevat ideed.

Ligi 50 hektari elamuarendus nõuab vähemasti 15 aastat, lisas Arakas.

Arakas leiab, et selline projekt mahub Tallinnasse. "Ega siis eile Tallinn valmis ei saanud! Ei saa minna kaasa hetkehüsteeriaga. Kinnisvara tootmistsükkel on 2-3 aastat, nii suurel projektil vähemalt kümme aastat. Täna ei saa veel öelda, mis toimub kümne aasta pärast kinnisvaraturul. Võitjad on need, kes võtavad ette suuri projekte ja kes julgevad mõelda suurelt," kommenteeris Arakas.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785