8. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

I kvartalis tõusis elumajade hind kõigi aegade kõrgeimale tasemele

2007. aasta esimeses kvartalis suurenes eluhoonetega hoonestatud kinnistute keskmine tehinguhind ligikaudu 3%, kerkides kõigi aegade kõrgeimale tasemele. Tõus oli tingitud tehingute koguväärtuse väiksemast kahanemisest võrreldes tehingute arvuga.

Tehingute arv ja koguväärtus kahanesid esimeses kvartalis, kuna 2006. aasta jooksul olid hinnad kiiresti tõusnud ning hinnatõus muutunud emotsionaalseks, selgub Uus Maa kinnisvaraturu trendide ülevaatest. Sellises olukorras oli mõistetav, et vaja on mõningaid korrektsioone ning turu rahunemist. Samuti mõjutab tehingute arvu ja koguväärtuse langust kinnisvaraturu sesoonsus, mis iga aasta alguses on näidanud kahanemist. Vaatamata sellele on eramute keskmine tehinguhind tõusnud, mis näitab, et võrreldes eelmise kvartaliga on tehinguid sõlmitud kõrgemate hindadega. Samas võivad neid muutusi põhjustada ka muutused tehingute struktuuris.

Nii kruntide kui ka eramute pakkumiste arv on Harjumaal kasvanud. Siiski peab tõdema, et pakkumises olevate objektide hulgas on vähe hinnatud ja nõutud, n-ö häid maju ja krunte. Tänu kujunevale ostjaturule on ostjatel võimalik teha oma hinnapakkumine ning soetada sel moel väga hea hinnaga maa või maja.

Taas leidub häid objekte investeeringuks, mida praeguses turusituatsioonis on võimalik soetada kohati odavama hinnaga kui varem. Kindlasti on soovitatav teha müüjatele teatavaks oma ostusoov ning konkreetne pakkumine.

Vähe pakutakse suvilaid ja maakodusid. Kuna elatustase tõuseb, on inimesed juba soetanud endale linnakorteri ning soovivad nüüd ka lõõgastumiseks looduskaunis asukohas suvemaja.

Pakkumises olevad vähesed suvilad või suvilakrundid ei vasta tihti ostjate soovidele: tegemist on kas elamiskõlbmatu hoonega või liiga väikese krundiga. Tulenevalt suurenenud nõudlusest on kindlasti oodata selle turuosa aktiivsuse jätku ja kasvu ka järgmises kvartalis. Suhteliselt vähe pakutakse ka Tallinna piires, hinnatud elamupiirkondades paiknevaid heas või väga heas seisukorras eramuid.

Kuigi nõudlust selliste objektide järele on, kestab müügiperiood ikkagi pool aastat kuni aasta. Sageli ei jõuagi kirjeldatud eramud avalikku pakkumisse, vaid müüakse tuttavate kaudu.

Tallinna piires hinnatud elamupiirkondades (Pirita, Kakumäe, Nõmme, Kristiine) algavad kruntide hinnad 2,5 miljonist kroonist. Neis piirkondades algavad eramute hinnad 4 miljonist kroonist. Tallinnast väljaspool, kuni 40 km raadiuses, võib eramukrunte leida ka hinnaga alates 600 000-700 000 krooni. Harjumaal algavad uute eramute hinnad 1,5 miljonist kroonist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785