30. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võru munsterdab riigimaa suurärimees Seli kõrghoonele?

Võru kesklinna lähedal Kapsamäe juures reformimata riigimaal võib varsti alata järjekordne reformierakondlasest suurettevõtja äriprojekt – valmimas on detailplaneering Võru kõrgeima elamu rajamiseks.

Muidu detailplaneeringute puhul vägagi nõudlik linnavalitsus jätab tulevasele omanikule seekord enneolematult vabad käed ja jätab vastamata küsimusele, miks ei ole linn mõne olulise objekti jaoks seda riigimaad endale taotlenud, kirjutas LõunaLeht.

Võru linnavolikogu saalis oli teisipäeval Vilja tn 28 kinnistule planeeritava kuni 11-korruselise elamu detailplaneeringu avalik arutelu. Kinnistu paikneb linna kõige uuema, suvel valminud Kooli tänava ääres Kapsamäel.

Planeeritava ala suurus on ligi kaks hektarit, naabriteks on era- ja kortermajad, spordihall, tulevane staadion ning lähikonnas kavandatud hariduslinnak. Planeeringutellis AS Wermo, mille enamusaktsionär reformierakondlane Neinar Seli, OÜ-lt Kurmik Projekt.

Detailplaneeringukoostajal Allan Kaasikul tuli planeeringut avalikul arutelul kaitsta eelkõige OÜ Volante esindaja Andres Uibokandi ja OÜ Võru Vara juhi Hasso Ploomipuu kriitika ees. Volantele kuulub naaberkinnistu Vilja 16c ning Vilja 28 krundil toimuvast ollakse otseselt huvitatud. Vastuväite kümmet punkti avalikul arutelul peamiselt lahatigi.

Selgeid lahendusi probleemid ei saanud. Arutelu juhtinud abilinnapea Mäidu Helistvee lõikas enamiku teemadest läbi lausega „Võtame järgmise punkti, muidu jäämegi vaidlema!"...

Volante arvestusel saab hoones olema hinnanguliselt 9000 m² pinda ja sel juhul on pakutav parkimislahendus 47 parklakohta uue maja juures puudulik: tõenäoliselt hakatakse parkima ka tänavale, see hakkab häirima nii liiklust kui naabreid.

Lõpetuseks ootas Volante vastust küsimusele, mis võib huvitada paljusid võrokesi: kuidas seletada olukorda, et eraõiguslik juriidiline isik tellib detailplaneeringu riigimaale, mille omanik ta ei ole? Miks on omaniku ehk riigi huvides just selline planeering – elamumaa? Miks linnale nii olulise maa planeerimise eel pole toimunud teemakonkurssi ega avalikku arutelu?

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785