24. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ülemiste City ristib maja spioonikaamera leiutaja järgi

Lätist pärit, kuid Eestis elanud ja töötanud innovaatori Walter Zappi järgi ristitakse Ülemiste City maja, milles praegu tegutseb tarkvaraarendusettevõte Webmedia.

Sügisel valmivasse majaossa tuleb Imre Kose opereeritav restoranitänav ning samasse majja kolib 2008. aasta alguses ka Helmes, teatas firma.

„Walter Zapp on kuulsa spioonikaamera Minox esmaeksemplari looja, kes sai ka president Lennart Merilt Maarjamaa Risti IV klassi ordeni," märkis Ülemiste City juhatuse esimees Gunnar Kobin. Walter Zapp on öelnud: „Ei ole kaugeltki piisav, kui on olemas idee, sest selle teoks tegemiseks on tarvis tervet hulka soodsaid keskkonna- ja kaasaegsete loodud tingimusi." Gunnar Kobini sõnul ühtib see nägemus suurepäraselt Ülemiste City eesmärkidega ja seetõttu nimetatakse Zappi järgi maja, millest pärast restorani avamist, selle aasta sügisel, saab kogu Ülemiste City süda.

„Walter Zappi nime kandma hakkav hoone asub Ülemiste City linnakus aadressil Lõõtsa 6, vastavad kokkulepped Walter Zappi poja Lotar Zappiga sõlmis Ülemiste City mõned nädalad tagasi," ütles Gunnar Kobin. „Tegemist on 3-4 korruselise majaga, milles on kogu hoonekompleksi valmides kokku 6700m² pinda," lisas Gunnar Kobin. „Koos nime panemisega avatakse hoones vastav infotahvel ning plaanis on ka Walter Zappi teemalise ekspositsiooni koostamine."

Ülemiste Cityl on plaanis nimetada kõik innovatsioonilinnakus valmivad majad Eestist pärit või Eestiga seotud maailmamainega innovaatorite järgi. Praeguseks on nimetatud tuntud innovaatorite järgi aadressidel Sepapaja 6 (Artur Lind) ning Lõõtsa 2 (Ludvig Puusepp) asuvad hooned. „Eestiga seotud innovaatorite nimede panemine Ülemiste Citys asuvatele hoonetele on üks viis, kuidas Ülemiste City propageerib edasipüüdlikkust ning innovaatorlikkust," ütles Ülemiste City juhatuse esimees Gunnar Kobin.

Walter Zapp (1905-2003) sündis 4. septembril 1905 Riias baltisaksa perekonnas. 1921. aastal kolis perekond Eestisse. Esimese Eesti patendi sai Zapp juba 1925. aastal. 1936. aasta augustis valmis Walter Zappi poolt konstrueeritud maailmakuulus spioonikaamera Minox esmaeksemplar. Eestis Minoxi tootjat paraku ei leitud, kuid huvi ilmutas Riia tehas VEF. Novembris 1936 asus Zapp elama Riiga, kus algasid ettevalmistused Minoxi tööstustootmiseks VEFis. Walter Zapp suri 17. juulil 2003. aastal Šveitsis.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785