21. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Majade hinnalangus tekitab probleeme hindamisaktiga

Kuna majade hinnad on langenud ja ehitushinnad tõusnud, tekib probleem, et valmivale majale ei saa enam piisavalt kõrge hinnaga hindamisakti, lõpetamaks majaehitus laenuga.

Uus Maa Kinnisvarakonsultantide maade ja majade hindamisosakonna juht Monika Kuntsel tunnistas probleemi, et elamu ehitamine läheb kallimaks, kui algselt oli planeeritud, kirjutas Äripäev.

Samal ajal jääb finantseering pangast liiga väikseks, et maja lõpuni ehitada. Kuntsel rõhutas seejuures, et ega suurt midagi ette võtta ei saagi, kui raha napib. Üks võimalus on leida lisatagatis, mis kataks selle vahe, mis ületab pangast saadavat raha, teiseks võimaluseks on kolida pooleliolevasse majja, ehitades valmis kõige vajalikumad ruumid ning tasapisi edasi ehitada.

"Äärmuslik variant on müüa olemasolev maha ja leida odavam eluase," märkis Kuntsel.

BPE Kinnisvaraeksperdi atesteeritud hindaja Kadi Kütt arvas seevastu, et probleem on mõnevõrra ületähtsustatud, kuna viimase paari aasta kiire hinnatõusu tingimustes on inimestes juurdunud arusaam, et ehitusjärgus eramu väärtuse kasv katab igal juhul seni tehtud kulutused.

"Hinnalanguse puhul lahendatakse tagatisvara väärtuse langusest tulenevad probleemid ilmselt sarnaselt nagu siiani juhtudel, kus turuväärtus on madalam kui krundi soetamiseks ja hoone rajamiseks tehtud kulutused," arvas ta.

Selline situatsioon pole Küti sõnul sugugi haruldane just piirkondades, kus kinnisvarahinnad on suhteliselt madalad, samas on ehituskulud aga kõikjal sarnased.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785