7. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: kinnisvaraarendus liigub väheste suurarendajate kätte

Et kasumlikkust säilitada, arendatakse mastaapsemalt, ehitatakse välja kogu elamupiirkond. Selliste nõuetega suudavad paremini hakkama saada suurarendajad, selgub Uus Maa kinnisvaraülevaatest.

Elamispindade arendustegevus on märgatavalt rahunenud, mida on tinginud pankade konservatiivsem laenupoliitika ning hinnatõusu peatumine elamispindade sektoris. Et kasumlikkust säilitada, arendatakse mastaapsemalt, ehitatakse välja kogu elamupiirkond.

Sellist arengut soosivad ka valdade arengukavad. Arendajatelt nõutakse infrastruktuuri väljaehitamist ning isegi lasteaedade loomist. Selliste nõuetega suudavad paremini hakkama saada suurarendajad, mistõttu on oodata kinnisvaraarenduse liikumist väheste suurarendajate kätte. Eesti turul võib suurarendajatena nimetada Merko Ehitust, SRV-d, YIT-d ja Skanskat, märgitakse Uus Maa II kvartali kinnisvaraülevaates.

Tallinna vanalinnas paiknevat kinnisvara peetakse jätkuvalt riskivabaks investeeringuks, sest sellise piiratud kogumi hinnatase on pikemas perspektiivis kindlasti tõusev. Et taoliste kinnisvaraobjektide rahavood moodustavad umbes 3-4%-lise tootluse, on valdav osa neist investeeringutest rajatud soetatava kinnisvara väärtuse tõusule

Kinnisvaraturu kiire kasv on lõppenud ning võimalus ilma vajalike teadmisteta kinnisvaraäris edukalt tegutseda on möödas. Turul leidub endiselt väga häid investeerimisobjekte, kuid nende leidmine ja analüüs eeldavad põhjalikku tööd. Selleks et tänasel turul konkurentsis püsida ning projekte kasumlikult juhtida, on vaja järjest professionaalsemaid teadmisi ning suuremat kogemustepagasit, mis aitab sõeluda välja perspektiivsed investeerimisobjektid paljude mitteperspektiivsete hulgast. On selge, et "mehel tänavalt", kes veel aasta-paar tagasi oli võimeline tõusval kinnisvaraturul kopsakaid kasumeid teenima, ei pruugi see lähitulevikus enam õnnestuda.

"Kui jätta kõrvale endiselt ja alati kehtiv soovitus teha investeeringuid potentsiaalsesse defitsiiti, siis saame eelnevatarvestades pakkuda Eesti kinnisvaraturul investeerimise soovituse andmisel välja kaks alternatiivi: paigutada vahendid ennast tõestanud kinnisvarafondidesse, tehes valiku tootluse ja riskitaseme vahel endale sobivas suhtes; osta investeerimisobjektide manageerimiseks professionaalselt teenusepakkujalt sisse investeerimisalane oskusteave ja projektijuhtimisteenus," seisab Uus Maa värskes kinnisvaraturu trendide ülevaates.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785