30. juuli 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kunagine kolhoosiesimees kutsub asutama Laidunina tuletorni fondi

Laimjala kolhoosi kunagine esimees Rein Jäe kutsub valda asutama Laidunina tuletorni remondi fondi, mille seemneks on mees ise valmis annetama 10 000 krooni.

Rein Jäe tegi remondifondi asutamise üleskutse laupäeval Laidunina majaka 100. sünnipäeva juubeliüritusel peetud esinemises. „Tuletorn peaks olema tingimata valla oma ja mitte võõraste käes lagastamiseks. 23 aastat olen olnud mandril ja tehtud pole siin mitte midagi, vaid trepid on välja lõhutud,“ rääkis Oma Saarele Laimjala kolhoosi endine esimees, praegune Läänemaal tegutseva firma Arenato OÜ juht Rein Jäe.

„Vene ajal käisin koos kolhoosi partorgiga tornist sinimustvalget lippu alla toomas, siis olid trepid veel sees. Hoone tuleb ära konserveerida, sest kui alusmäär edasi laguneb, siis kukub torn varsti ümber,“ lisas Jäe, kelle hinnangul võiks tuletorni renoveerimistööde maksumus olla 300 000 krooni.

Rein Jäe sõnul tuleb tuletorn pärast renoveerimist anda puhkemajanduse teenistusse ja avada see kõigile soovijaile. „Viimasel aastal, kui olin kolhoosi eesotsas, mõtlesin, et järgmisel aastal teeme tuletorni korda, aga siis tüdinesin sellest ametist ära,“ rääkis Jäe, kes tõi omal ajal Omskist Laimjalga Eesti esimesed herefordi lihaveised, ning Mandri-Eestist Saaremaale esimesed mustakirju lüpsilehmad.

2003. aastal Laimjala vallalt tuletorni 50 aastaks sümboolse tasu eest rentinud MTÜ Laidunina Tuletorni Ühing on jätnud täitmata lubaduse avada torn külastajatele 2005. aastaks.

Nüüd on ühing saanud muinsuskaitselt loa lagunenud terastaladele toetuv tulealus ja ripakil malmpiire kraanaga alla tõsta. Möödunud nädalal paigaldati tuletorni külge tellingud, et kraanamees saaks sealtkaudu tropid külge panna. Arike leidis, et tuletorni vana treppi ei ole mõttekas taastada, muinsuskaitse on lubanud torni pääsemiseks teha kerge metalltrepi.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785